ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

8 τοξικές συμπεριφορές που υιοθετούμε κι απομακρύνουν τους ανθρώπους από κοντά μας!

Πολλές φορές οι άνθρωποι επιδίδονται ασυναίσθητα, κατά κύριο λόγο σε συμπεριφορές που χαρακτηρίζονται «τοξικές», ακριβώς επειδή έχουν αρνητικό αντίκτυπο και στον ίδιο μας τον εαυτό, αλλά είναι και ταυτόχρονα απωθητικές για τους γύρω μας.Έτσι, μπορεί να βλέπεις κάποιους ανθρώπους να απομακρύνονται από τη ζωή σου και να αναρωτιέσαι την αιτία χωρίς όμως να έχει τσεκάρει […]

Default avatar

Guest Author

24 Νοεμβρίου, 2016

Πολλές φορές οι άνθρωποι επιδίδονται ασυναίσθητα, κατά κύριο λόγο σε συμπεριφορές που χαρακτηρίζονται «τοξικές», ακριβώς επειδή έχουν αρνητικό αντίκτυπο και στον ίδιο μας τον εαυτό, αλλά είναι και ταυτόχρονα απωθητικές για τους γύρω μας.Έτσι, μπορεί να βλέπεις κάποιους ανθρώπους να απομακρύνονται από τη ζωή σου και να αναρωτιέσαι την αιτία χωρίς όμως να έχει τσεκάρει πρώτα μήπως τελικά κάποια συμπεριφορά δική σου ήταν που πιθανόν το προκάλεσε.

Αυτές είναι λοιπόν 8 συνηθισμένες τοξικές συμπεριφορές που συχνά εντοπίζουμε στον εαυτό μας κι απομακρύνουν τους ανθρώπους από κοντά μας:

#1 Τα παίρνεις όλα πολύ προσωπικά

Προσπάθησε να θυμάσαι ότι δεν στρέφεται όλος ο κόσμος γύρω από εσένα. Οι άνθρωποι που υπεραναλύουν τα πάντα και βλέπουν τα πράγματα σαν άμεση προσβολή είναι πολύ πιθανό να καταλήξουν μόνοι. Γι’ αυτό λοιπόν, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι προτιμότερο και πιο υγιές να προσπερνάς την (καλή ή κακή) γνώμη των άλλων ανθρώπων για σένα και να λειτουργείς με το δικό σου ένστικτο σαν οδηγό σου.

#2 Αφήνεις τη ζήλια να σε κυριεύσει

Σταμάτα να μετράς και να αξιολογείς τη ζωή σου σε σύγκριση με τη ζωή κάποιου άλλου και μην επιτρέπεις στη ζήλια να σε κατακλύζει. Δεν υπάρχει τίποτα το ελκυστικό ή το αξιοθαύμαστο σε μια τέτοια συμπεριφορά, οπότε μη βάζεις τον εαυτό σου σ’ αυτό το τρυπάκι, γιατί στο τέλος μόνο εσύ θα βγεις ζημιωμένος. Να είσαι λοιπόν περήφανος και χαρούμενος γι’ αυτό που ήδη είσαι.

#3 Συμπεριφέρεσαι σαν να είσαι πάντα το θύμα

Πιστεύοντας πάντα ότι εσύ είσαι το θύμα της υπόθεσης, το μόνο που καταφέρνεις είναι να επιβάλλεις την κακή στάση σου και στους άλλους, με αποτέλεσμα να αισθάνεσαι αδύναμος. Αντίθετα, όταν σταματήσεις να παραπονιέσαι και να βλέπεις τον εαυτό σου σαν ένα αβοήθητο θύμα, θα συνειδητοποιήσεις  ότι είσαι πολύ πιο δυνατός από ότι πίστευες, αλλά αυτό θα συμβεί μόνο αν αποφασίσεις να δεις την πραγματικότητα.

#4 Σκέφτεσαι συνεχώς με αρνητισμό

Αναλογίσου πόσο δύσκολο είναι αλήθεια να συναναστρέφεσαι με ανθρώπους που έχουν μονίμως έναν αρνητισμό, τον οποίο και μεταδίδουν, αρνούμενοι να δουν οποιαδήποτε θετική πλευρά στη ζωή και στα μαθήματα που προσφέρει. Γι’ αυτό δοκίμασε να δεις τα πράγματα λίγο πιο αισιόδοξα όταν προκύψει μια τυχόν δυσκολία.

#5 Ασκείς εύκολα κριτική

Μην κρίνεις αμέσως ανθρώπους μόνο από αυτό που βλέπεις. Γενικότερα δεν είναι καθόλου ωραίο να βλέπεις ανθρώπους να κρίνουν τόσο σκληρά άλλους ανθρώπους χωρίς πολλές φορές να τους γνωρίζουν καλά καλά. Μπορεί η κριτική σου να αδικήσει πολλούς, γι’ αυτό μη βιάζεσαι να βγάζεις συμπεράσματα και να κακολογείς.

#6 Χρειάζεσαι συνεχή επιβεβαίωση

Αυτό μαρτυρά μεγάλη ανασφάλεια και είναι ψυχοφθόρο, κυρίως για τον ίδιο σου τον εαυτό. Η ανάγκη για επιβεβαίωση ως ένα βαθμό είναι φυσιολογική, ωστόσο όταν γίνεται αυτοσκοπός και δεν μπορείς να κάνεις πράγματα απαλλαγμένος από αυτήν την ανάγκη, γίνεται κουραστικό και για τους άλλους, αλλά και για σένα.

#7 Κρύβεις την αλήθεια σου

Ποιος θα καταφέρει να συνδεθεί μαζί σου αν συνεχώς προσπαθείς να κρυφτείς από τον ίδιο σου τον εαυτό και επιλέγεις να ζεις σε μια πλασματική κατάσταση; Είναι σημαντικό να επιλέγεις πάντα τη διαφάνεια στις σχέσεις σου κι όχι να κρύβεις αυτό που πραγματικά είσαι. Αγκάλιασε τον εαυτό σου και τη διαφορετικότητα σου. Το αποτέλεσμα θα είναι ακαταμάχητο.

#8 Δεν έχεις αυτοέλεγχο

Η αδυναμία να ελέγξεις τα συναισθήματα του μπορεί να γίνει τοξική για τον καθένα που βρίσκεται γύρω σου. Όλοι ξέρουμε ανθρώπους που ξεσπούν σε θυμό ή δάκρυα αμέσως, ακόμα και στα πιο μικρά προβλήματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και πόσο κουραστικό και ανυπόφορο μπορεί να γίνει αυτό. Πριν από τέτοια ξεσπάσματα λοιπόν, σκέψου άλλη μια φορά αν αξίζει πραγματικά.

 

OUR20s

ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

Οι νέοι αδιαφορούν για το «πτυχίο πανεπιστημίου» – Ποια επαγγέλματα κερδίζουν έδαφος!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET