ΕΛΛΑΔΑ

Το 35% των Ελλήνων δε διαβάζει ούτε ένα βιβλίο το χρόνο, δε μας κάνει εντύπωση!

Λογικά συμπεριλαμβάνονται και της σχολής...

Everyone be like «Οι γνωστοί μου με φωνάζουν βιβλιοφάγο – διαβάζω τουλάχιστον 10 βιβλία το χρόνο», αλλά τα αποτελέσματα της έρευνας τους κάνουν expose.

Η ανάγνωση είναι ένα χόμπι πολύ ευεργετικό για τον άνθρωπο και γι’ αυτό εκτιμάμε πολύ όταν μαθαίνουμε ότι κάποιος αφιερώνει χρόνο σε αυτό. I mean είναι διαφορετικό να ακούς από τον άλλον ότι καίγεται 5 ώρες την ημέρα στο TikTok κι άλλο ότι διαβάζει βιβλία στον ελεύθερό του χρόνο. Γι’ αυτό και δε θα το ακούσεις ποτέ! Οι περισσότεροι είναι απλά έτοιμοι να πουν ψέματα.

Το γεγονός είναι αποδεδειγμένο για το 35% των Ελλήνων, ενώ οι υπόλοιποι συνεχίζουν να ψεύδονται. Joking.

Πιο συγκεκριμένα, έρευνα του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) για το 2021-2022 έδειξε ότι το παραπάνω ποσοστό (35%) δε διαβάζει ούτε ένα βιβλίο το χρόνο, το 34% διαβάζει από 1 έως 4 βιβλία, ενώ το 31% του πληθυσμού διαβάζει πάνω από 5 βιβλία ετησίως, όπως αποκάλυψε ο κ. Γιωργανδρέας Ζάννος στο πλαίσιο της 19ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ).

Το θετικό κομμάτι είναι ότι το πρώτο ποσοστό έχει μειωθεί σημαντικά από την τελευταία φορά που έγινε η αντίστοιχη έρευνα, πριν 12 χρόνια. Τότε, το 65% δήλωνε ότι δε διαβάζει ούτε ένα βιβλίο το χρόνο! Πρέπει να υπολογίσουμε βέβαια και το γεγονός ότι στην πρόσφατη περίπτωση, μεσολάβησε και ο κορωνοϊός με τις καραντίνες τους. Αν μη τι άλλο, μας έδωσε μπόλικο ελεύθερο χρόνο και άρα ευκαιρίες για ανάγνωση.

Όπως τονίστηκε και στη ΔΕΒΘ, την περίοδο της πανδημίας το 44% του πληθυσμού διάβασε περισσότερο. «Αυτό ήταν κάτι αναμενόμενο, αλλά έχει σημασία ότι αφορά μόνο τους συστηματικούς αναγνώστες, αυτούς που ούτως ή άλλως διάβαζαν βιβλία. Από την άλλη, το 45% δεν αύξησε την αναγνωστική του πρακτική, ενώ μόλις ένα 11% τη μείωσε» ξεκαθαρίζει ο κ. Ζάννος.

Οι προτιμήσεις των αναγνωστών

Στα αγαπημένα, οι αναγνώστες τοποθετούν την ελληνική λογοτεχνία, ενώ ακολουθεί η ξένη λογοτεχνία, το αστυνομικό μυθιστόρημα, η ψυχολογία, οι κοινωνικές επιστήμες κ.α. «Η κατάταξη είναι παρόμοια με την προηγούμενη έρευνα, με τη διαφορά ότι η αστυνομική λογοτεχνία ανέβηκε στη δημοφιλία των αναγνωστών τα τελευταία χρόνια» δηλώνει ο κ. Ζάννος και μπορούμε να επιβεβαιώσουμε.

Τα κριτήρια επιλογής βιβλίων

Οι περισσότεροι θα επιλέξουν ένα βιβλίο που έχουν ακούσει γι’ αυτό από κάποιον γνωστό τους, ενώ πλέον σημαντική επιρροή έχουν και τα social media. Σαν άνθρωπος που βρίσκεται στην πλευρά του BookTok και σημειώνει καθημερινά από 2-3 τίτλους, δεν μπορώ παρά να επιβεβαιώσω!

Το 50% των αναγνωστών δήλωσαν ότι πληροφορούνται το πώς θα διαλέξουν ένα συγκεκριμένο βιβλίο από φίλους και γνωστούς και μάλιστα, στις ηλικίες 16-24 το ποσοστό αυτό αυξάνεται ακόμη περισσότερο και φτάνει το 64%.

 

Αυτό που λογικά άλλαξε σε σχέση με προηγούμενη έρευνα του 2011, είναι ότι πλέον στις πηγές πληροφόρησης εντάσσεται σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό το διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα.

Τέλος, ο πρόεδρος του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου, προέτρεψε τους γονείς που μεγαλώνουν παιδιά, να τα φέρουν από νωρίς κοντά με το βιβλίο κι αυτό διότι από την έρευνα τεκμηριώνεται ότι κύριοι παράγοντες για να διαβάζει ένας άνθρωπος, είναι να έχει μεγαλώσει σε περιβάλλον όπου υπάρχουν βιβλία και αναγνώστες, είτε είναι ο πατέρας ή η μητέρα, είτε ακόμη ο παππούς ή η γιαγιά.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

Διακοπές στην Αλβανία ψηφίζουν οι Έλληνες, ρίχνουν άκυρο στα ακριβά νησιά της Ελλάδας!

SPILL THE TEA

Σε άλλα νέα, η Sydney Sweeney κάνει tour στα ελληνικά νησιά και όλοι την ψάχνουν!

ΕΛΛΑΔΑ

Οι 10 πιο περιζήτητοι εργοδότες στον κλάδο της Τεχνολογίας στην Ελλάδα!

ΕΛΛΑΔΑ

Οι μισοί Έλληνες δεν θα πάνε φέτος διακοπές λόγω ακρίβειας σε εισιτήρια και διαμονή!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Μηχανογραφικό 2024: Απόψε τα μεσάνυχτα ανοίγει η πλατφόρμα – Μέχρι πότε η υποβολή του!

SPILL THE TEA

Ο Zac Efron αποκάλυψε την αιτία για το παραμορφωμένο του πρόσωπο και νιώσαμε άσχημα!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET