ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

Τα οικονομικά των νέων πάνε από το κακό στο χειρότερο όσα χρήματα κι αν βγάζουν!

Η φάση που δε βλέπεις καμία ελπίδα στον ορίζοντα.

What a time to be alive huh? Όχι. Δεν είμαστε ακριβώς τυχεροί που γεννηθήκαμε σε αυτή την εποχή.

Δεν χρειάζεται να κοιτάξει πολύ μακριά κανείς για να καταλάβει τον λόγο. Αρκεί να αναρωτηθεί γιατί η νέα γενιά, Gen Z, φτάνει τα 28 και μένει ακόμα στο πατρικό της. Προτού βιαστείτε κάποιοι, η βολική απάντηση «γιατί είναι κακομαθημένη και τα θέλει όλα έτοιμα», δεν είναι η σωστή. Ο λόγος κρύβεται στα οικονομικά και στο πόσο δύσκολο έχει γίνει πια να σταθείς αξιοπρεπώς και μόν@ στα πόδια σου.

Οι Millennials πέρασαν δύσκολα, αλλά οι GenZers περνούν δυσκολότερα

Τα άσχημα σημάδια είχαν αρχίσει να φαίνονται από τους Millennials κιόλας (ηλικίες 28 – 43), η οποίοι είναι κοινώς αποδεκτό ότι αποτελούν τους δουλευταράδες των γενεών. Έστρωσαν κ@λο κάτω σε μια νέα εποχή, την τεχνολογική, και έδειξαν ότι έχουν όρεξη να μάθουν, να δημιουργήσουν, να εξελιχθούν. Παρ’ όλα αυτά, το σπίτι είχε αρχίσει να γίνεται ήδη ένα όνειρο απατηλό, και μαντέψτε, συνεχίζει να είναι και τώρα.

Διάβασε κι αυτό

To 50% των νέων δεν ψήνεται να δουλεύει τυπικό 8ωρο και θέλει να ξεκινήσει κάτι δικό του!

Σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων του Bureau of Labor Statistics από τη Washington Post, το συμπέρασμα είναι ένα: η Gen Z (ηλικίες 12 – 27) τα βρίσκει πολύ σκούρα στα οικονομικά της.

Ναι μεν τα στατιστικά δείχνουν να βγάζει περισσότερα (καθώς επίσης βρίσκει περισσότερες θέσεις εργασίας), αλλά ταυτόχρονα χαλάει πιο πολλά λεφτά στα απαραίτητα απ’ ό,τι έκαναν οι Millennials σε αυτή την ηλικία.

Μιλώντας με ποσοστά, οι πρώτοι πληρώνουν 31% περισσότερο για στέγαση από ό,τι οι συνάδελφοί τους πριν από μια δεκαετία. Επίσης, οι δαπάνες για την ασφάλιση αυτοκινήτου είναι υπερδιπλάσιες, ενώ εκείνες για την ασφάλιση υγείας έχουν ανέβει κατά 46%.

Έπεσε… πανδημία στα οικονομικά

Προφανώς και θα επικαλεστούμε για άλλη μία φορά την πανδημία ως μεγάλο μέρος του κακού. Δεν είναι μόνο οι 2-3 χρονιές (2020-2022) που είτε μέναμε σπίτι είτε πηγαίναμε παντού με μάσκες κι αντισηπτικά. Είναι και τα επακόλουθα του κόβιντ. Από την αρχή της δεκαετίας μέχρι σήμερα, υπάρχει παντού γύρω το στίγμα της πανδημίας κι ας μη φαίνεται τόσο ξεκάθαρα. Η υγειονομική κρίση έφερε οικονομική κρίση, και η Gen Z ήταν εκείνη που την πλήρωσε περισσότερο. Αυτό γιατί την πέτυχε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο. Όταν βρίσκεσαι στην εποχή που χτίζεις την ενήλική σου ζωή, ένα τέτοιο χαστούκι πονάει.

Η Michele Raneri, επικεφαλής της αμερικανικής έρευνας της TransUnion, δηλώνει:

Οι καταναλωτές της Gen Z είδαν τα οικονομικά τους να επηρεάζονται σημαντικά από την πανδημία και τα επακόλουθά της, σε μεγαλύτερο βαθμό από τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι Millennials ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. 

Και οι δύο αυτές ομάδες έχουν βγει από μια δύσκολη οικονομική κατάσταση. Η Gen Z όμως, δυσκολεύεται περισσότερο να αντέξει οικονομικά αυτό το νέο κόστος ζωής.

Μιλώντας ξανά για το κόστος στέγασης, έχει αυξηθεί ραγδαία μετά την πανδημία και είναι μακράν η μεγαλύτερη επιβάρυνση για τη γενιά. Οι ενήλικες κάτω των 35 ετών είναι πιο πιθανό να νοικιάζουν παρά να έχουν δικό τους σπίτι, ενώ τείνουν να μετακομίζουν συχνότερα.

Χρέη, aka το αγαπημένο χόμπι της Gen Z…

Είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος ότι ένα άτομο στα 20s του, χωρίς οικογένεια, μπορεί να χρωστάει λεφτά. Η Gen Z το καταφέρνει κι αυτό (slay I guess?), έχοντας χρέη σε πιστωτικές κάρτες, δάνεια αυτοκινήτου και στέγασης, σύμφωνα με στοιχεία της TransUnion. Διαπιστώνει ακόμα, ότι αυτά αυξήθηκαν ταχύτερα από την αύξηση των εισοδημάτων τους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το χρέος της Gen Z ισοδυναμούσε με περίπου 16% του εισοδήματός της στα τέλη του 2023. Το ποσοστό για τους Millennials μια δεκαετία νωρίτερα ήταν 12%.

Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η Sarah Martin, μια 21χρονη από το Πίτσμπουργκ. Η ίδια παραδέχεται ότι άρχισε να κάνει χρέη από πιστωτικές κάρτες πριν από μερικά χρόνια, ώσπου τα πράγματα ξέφυγαν. Εν τέλει, έφτασε να χρωστά $8000, τα οποία προσπαθεί να αποπληρώσει.

Η Sarah, η οποία ζει με τους γονείς της ενώ σπουδάζει, δηλώνει:

Μεγάλωσα μέσα σε μεγάλη οικονομική αναταραχή και νιώθω ότι συνεχίζεται.

Μαζί της ωστόσο, έχει πολλούς συνομήλικούς της. Τα στοιχεία θέλουν περίπου 1 στα 7 άτομα της συγκεκριμένης γενιάς να έχει εξαντλήσει τα όρια των πιστωτικών καρτών, ποσοστό μεγαλύτερο από οποιαδήποτε άλλη γενιά, σύμφωνα με τη Fed της Νέας Υόρκης. Οι επιπτώσεις αυτού του χρέους είναι επίσης πολύ υψηλότερες απ’ ό,τι στο παρελθόν, με τα μέσα επιτόκια των πιστωτικών καρτών να βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, πλησιάζοντας το 22%.

Η Gen Z είναι η πρώτη γενιά όπου οι απόφοιτοι πανεπιστημίων είναι πιθανότερο να είναι άνεργοι 

Η ανάκαμψη μετά την πανδημία ήρθε γρήγορα. Η ανεργία ήταν κάτω από το 4% για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα των τελευταίων 50 ετών μέχρι τον Μάιο, και κυρίως οι νεότεροι εργαζόμενοι είδαν μερικές από τις μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών.

Ναι άλλα ταυτόχρονα είδαμε και τεράστιες αυξήσεις των τιμών και του κόστους ζωής γενικότερα. Σε σύγκριση με άλλες ηλικιακές ομάδες, οι ενήλικες κάτω των 27 ετών διαθέτουν μεγαλύτερο ποσοστό των δαπανών τους σε βασικά αγαθά όπως: στέγαση, διασκέδαση, καύσιμα και ασφάλεια αυτοκινήτου.

Ο Jimmie Lenz, καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ, σημειώνει:

Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής: Η Gen Z ενηλικιώνεται σε μια εποχή αυξανόμενου πληθωρισμού και αυξανόμενων επιτοκίων και αυτό θα τους συνοδεύει.

Υπάρχει ο άμεσος αντίκτυπος: Υψηλότερες μηνιαίες πληρωμές στην πιστωτική σας κάρτα. Αλλά θα υπάρξουν και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, όπως το ότι θα είναι πιο δύσκολο να αγοράσετε σπίτι.

Διάβασε κι αυτό

Όλο και περισσότεροι νέοι αδιαφορούν για το πτυχίο γιατί δεν τους καλύπτει η τριτοβάθμια εκπαίδευση!

Σίγουρα η εποχή στην οποία μεγαλώνουμε έχει τα καλά της. Από την άλλη, δεν είναι τυχαίο ότι οι νέες ηλικίες είναι μες στο άγχος και κυνηγούν μόνιμα να πιάσουν κάτι, γιατί δεν τους έρχεται τίποτα έτσι απλά. Είμαστε η γενιά που έχει επενδύσει πολύ στην εκπαίδευσή της και στο να εξοπλιστεί με εφόδια και παρ’ όλα αυτά παλεύει για τα προς το ζην και για ένα μέλλον που δικαιούται ύστερα από τόση προσπάθεια. Όχι τόσο τυχεροί και κακομαθημένοι τελικά. 🤔

OUR20s

DIGITAL

Με το νέο app ‘Next by NBG’ όλα γίνονται πιο εύκολα, ακόμα και η διαχείριση των οικονομικών σου!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET