ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Οι Πρύτανεις παίρνουν θέση για τη βία σε ΑΕΙ και ΤΕΙ!

Θορυβημένοι και προβληματισμένοι με τα περιστατικά βίας στα Πανεπιστήμια, εμφανίζονται οι Πρυτάνεις τους. Και μπορεί η κατάσταση σε κάθε Πανεπιστήμιο να είναι διαφορετική – σε ορισμένα σημειώνονται μόνο λίγες κλοπές-  σε κάποια άλλα όμως έχουν ξεπεραστεί τα όρια. Η κρατική επιχορήγηση που δεν επαρκεί για τη σωστή φύλαξη, είναι ένα απ’τα σημαντικά προβλήματα που πρέπει […]

Δήμητρα Πραντάλου

22 Μαρτίου, 2018

Θορυβημένοι και προβληματισμένοι με τα περιστατικά βίας στα Πανεπιστήμια, εμφανίζονται οι Πρυτάνεις τους. Και μπορεί η κατάσταση σε κάθε Πανεπιστήμιο να είναι διαφορετική – σε ορισμένα σημειώνονται μόνο λίγες κλοπές-  σε κάποια άλλα όμως έχουν ξεπεραστεί τα όρια.

Η κρατική επιχορήγηση που δεν επαρκεί για τη σωστή φύλαξη, είναι ένα απ’τα σημαντικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως σημαντικό ρόλο για την ανεξέλεγκτη κατάσταση παίζει και η γεωγραφική θέση του κάθε Πανεπιστημίου.

Οι Πρύτανεις αναφέρθηκαν επίσης και στο Πανεπιστημιακό Άσυλο, επισημαίνοντας πως η οποιαδήποτε κακουργηματική πράξη απαιτεί την αυταπάγγελτη παρουσία της αστυνομίας.

Η Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, Ισμήνη Κριάρη, επιρρίπτει ευθύνες και στους φοιτητές!

«Έχει καθιερωθεί μια σιωπηλή συναίνεση ότι στο Πανεπιστήμιο μπορούμε να καταστρέφουμε. Όμως δεν είναι έτσι. Οι φοιτητές πρέπει να καταλάβουν ότι το Πανεπιστήμιο είναι σαν το σπίτι τους και δεν πρέπει να το καταστρέφουν, γιατί θεωρώ ότι μερίδιο ευθύνης για όσα συμβαίνουν στο Πανεπιστήμιο έχουν και οι σπουδαστές».

Όσον αφορά τις κλοπές και και τους βανδαλισμούς που γίνονται σχεδόν κάθε τρίμηνο στους χώρους του Πανεπιστημίου, η κ. Κριάρη αναφέρει πως: «Έχουν κλαπεί υπολογιστές και αντικείμενα και προσωπικά θεωρώ ότι είναι κάτι πολύ σοβαρό, καθώς μέσα σε αυτούς ο καθένας έχει όλη τη του δουλειά. Φύλαξη υπάρχει με την έννοια του φύλακα, όχι με την έννοια της συνολικής προστασίας του χώρου, οπότε δεν είναι δυνατόν να αποφύγουμε τέτοια περιστατικά και μάλιστα έχουμε προχωρήσει σε μηνύσεις κατ΄αγνώστων».

Σημαντικό να αναφερθεί πως στους χώρους του Παντείου δεν γίνεται διακίνηση ή χρήση ναρκωτικών. «Δεν έχουμε πρόβλημα με ναρκωτικά όπως σε άλλα Πανεπιστήμια. Θεωρώ όμως ότι μπορούν να γίνουν πράγματα για να καλυτερεύσει η κατάσταση στο Πάντειο», καταλήγει.

O Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, κάνει λόγο για ευθύνη της πολιτείας για την ασφάλεια γύρω απ΄την Πανεπιστημιούπολη!

«Το προσωπικό φύλαξης του Πανεπιστημίου δεν αποτελεί μηχανισμό καταστολής και δεν έχει αντίστοιχες αρμοδιότητες, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Μπορεί μόνο να δράσει αποτρεπτικά, να έχει μια εποπτεία των χώρων και να βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με τη Διοίκηση και την Αστυνομία, όταν τελούνται ποινικά ή άλλα αδικήματα», δηλώνει ο κ. Δημόπουλος για τα απανωτά κρούσματα βίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας έχουν σημειωθεί έξι περιπτώσεις ληστειών και μία απόπειρα στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης, τα θύματα των οποίων αναγνώρισαν τους δράστες. 

«Το προσωπικό και η Διοίκηση του Ιδρύματος αντέδρασαν με πλήρη αίσθηση της ευθύνης τους, έγκαιρα και σύμφωνα με το νόμο. Η κρατική επιχορήγηση στην παρούσα φάση δεν επαρκεί να καλύψει πλήρως ούτε τις ανελαστικές λειτουργικές δαπάνες όπως είναι η φύλαξη και η ηλεκτρική ενέργεια. Σημειώνεται ότι οι διαδικασίες είτε για επείγουσες παρεμβάσεις αποκατάστασης φθορών (και δολιοφθορών) ή για έκτακτη και ταχύτατη ενίσχυση της φύλαξης είναι σχεδόν αδύνατες με το ισχύον νομικό πλαίσιο. Η προάσπιση του χώρου του Πανεπιστημίου από παραβατικές ενέργειες δεν είναι ευθύνη των μελών ΔΕΠ, των εργαζομένων και των φοιτητών, αλλά ευθύνη και έργο της Πολιτείας, η οποία με το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό οφείλει να διατηρήσει την ασφάλεια γύρω από την Πανεπιστημιούπολη και τους υπόλοιπους Πανεπιστημιακούς χώρους».


O Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Γιώργος Παπαδούλης, προτείνει να επεμβαίνει αυτεπάγγελτα η Ελληνική Αστυνομία!

Χωρίς προβλήματα χαρακτηρίζει το Γεωπονικό ο κ. Παπαδούλης, ενώ κάνει λόγο για διόγκωση κρουσμάτων βίας από τα ΜΜΕ.

«Το μόνο αξιοσημείωτο περιστατικό που έχει λάβει χώρο τον τελευταίο χρόνο ήταν η απόπειρα κλοπής στο ΑΤΜ πριν από κάποιους μήνες. Δεν θεωρώ ότι η Γεωπονική είναι από τους χώρους  με τα σοβαρά προβλήματα και γνώμη μου είναι ότι τον τελευταίο καιρό υπάρχει διόγκωση του θέματος από κάποια ΜΜΕ χωρίς να συντρέχει κάποιες φορές ιδιαίτερος λόγος».

«Η πανεπιστημιακή κοινότητα του κάθε Πανεπιστημίου οφείλει να χειριστεί την κατάσταση και να προστατεύει τους χώρους της. Είναι χρέος των επικεφαλής να μπορεί να γίνει σωστά αυτό. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να μπορεί να έχει και τα μέσα για να το κάνει αυτό και δεν είμαι σίγουρος αν όλοι μπορούν να το ελέγξουν», αναφέρει ο κ. Παπαδούλης.

Όσο για το πανεπιστημιακό άσυλο, τονίζει πως: «Στην ουσία δεν πρέπει να υπάρχει όταν τελείται κάποια κακουργηματική πράξη. Έχει γίνει πολύς λόγους για το άσυλο τελευταία. Ωστόσο, κατά την δική μου γνώμη όταν υπάρχει κάποια κακουργηματική πράξη στο πανεπιστήμιο, η αστυνομία θα πρέπει αυτεπάγγελτα να επεμβαίνει».

 

H Πρύτανης του ΤΕΙ Αθήνας, Μαρία Βενετίκου, αναφέρει «δεν μπορείς να κρυφτείς πίσω από το άσυλο»!

«Στο ΤΕΙ Αθήνας δεν έχει υπάρξει ως τώρα κάποιο γεγονός που να μας έχει θορυβήσει σε σχέση με την ασφάλεια.  Εκτός από κάποιες κλοπές υπολογιστών που έχουν σημειωθεί τον τελευταίο καιρό και κάποιες καταλήψεις που όμως τις περισσότερες φορές λήγουν ειρηνικά. Υπήρχε κάποιος αναβρασμός βέβαια όσον αφορά την περίπτωση Ρωμανού, αλλά από τη στιγμή που διευθετήθηκε το ζήτημα με το βραχιολάκι , σταμάτησαν και τα όσα αυτή προκαλούσε. Υπάρχει φύλαξη στο χώρο του εκπαιδευτικού ιδρύματος και θεωρώ ότι είναι επαρκής. Γίνεται καταγραφή των προβλημάτων και πάντα βρίσκουμε τρόπους να τα αντιμετωπίζουμε», υποστηρίζει η κ. Βενετίκου.

Η ίδια, πάντως, αναφέρει ότι είναι υπέρ του πανεπιστημιακού ασύλου και όσο μπορεί «αποφεύγει την εμπλοκή της αστυνομίας και των εισαγγελέων». Ωστόσο, όπως επισημαίνει «αν υπάρξει κάποιο τραγικό γεγονός, δεν μπορείς να κρυφτείς πίσω από το άσυλο».

O Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά, Άγγελος Κοτιός, θεωρεί πως η γεωγραφική θέση είναι εκείνη που δημιουργεί τα προβλήματα!

Για μια ήσυχη κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα της εποπτείας του κάνει λόγο ο κ. Κοτιός,, ενώ προσθέτει πως παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό η απόκεντρη γεωγραφική του θέση: «Δεν συμβαίνουν περιστατικά που να μας κάνουν να ανησυχήσουμε. Κάποιες μικροκλοπές και παραβιάσεις γραφείων δεν θεωρώ ότι συνιστούν μεγάλο θέμα που να αναστατώσουν την καθημερινότητα της Πανεπιστημιακής Κοινότητας. Είναι σημαντικό, επίσης, που δεν έχουμε κρούσματα διακίνησης ναρκωτικών ή παρουσίας χρηστών μέσα στο χώρο του Πανεπιστημίου. Είναι πολύ βασικό το ό,τι το Πανεπιστήμιο Πειραιά βρίσκεται σε μια κατοικημένη περιοχή, σε ένα ”καλό” θα έλεγα σημείο της πόλης του Πειραιά, με πολυκατοικίες γύρω γύρω. Υπάρχει φύλαξη σε όλο το κτίριο από θυρωρούς με πολιτικά, ενώ όποια θέματα ανακύπτουν προσπαθούμε να τα λύνουμε μέσα στο αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου».

Ο ίδιος σχολιάζει τον θόρυβο που έχει γίνει ειδικά γύρω από το ΕΚΠΑ και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο: «Το βρίσκω σε ένα βαθμό λογικό αυτό που γίνεται στην  Πανεπιστημιούπολη και το ΟΠΑ. Το μεν βρίσκεται σε μια αχανής έκταση που, όσο και να θέλουν, δεν μπορούν να φυλάξουν επαρκώς γιατί δεν είναι περιφραγμένο. Το δε Οικονομικό Πανεπιστήμιο βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, όπου έτσι και αλλιώς υπάρχει εγκληματικότητα και το πρόβλημα δεν είναι τωρινό, υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια. Έχω και προσωπική εμπειρία μάλιστα, γιατί είχα τον γιο μου στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και προτιμούσε να έρχεται στον Πειραιά σε εμάς για να διαβάζει από το να πηγαίνει εκεί. Όμως πρέπει να καταλάβουμε όλοι κάτι: Μιλάμε για δύο ιδρύματα με χρόνια προβλήματα και είναι κυρίως η χωροταξία τους, είναι η γεωγραφική τους θέση που κυρίως δημιουργεί όλα αυτά τα θέματα”, όχι η ανεπάρκεια των επικεφαλής, που θεωρώ ότι δεν μένουν απαθείς και κάνουν ό,τι μπορούν για να ανταπεξέλθουν με τα οικονομικά και άλλα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους».

 

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Κορυφώνονται οι Περσείδες απόψε και αύριο βράδυ, γεμίζοντας με πεφταστέρια τον ουρανό!

ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος στα πατίνια θέλει να βάλει η Θεσσαλονίκη, γιατί μπούχτισε πια με τη φασούλα τους!

ΕΛΛΑΔΑ

Το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην Ελλάδα για φέτος χάρισε ο αξεπέραστος Μίλτος Τεντόγλου!

SPILL THE TEA

Στη Μύκονο διακοπάρει ο Michele Morrone, aka ο πρωταγωνιστής των ταινιών «365 Μέρες»!

ΕΛΛΑΔΑ

Ολυμπιακοί Αγώνες: Τα χρήματα που παίρνουν οι Έλληνες αθλητές που κερδίζουν μετάλλιο!

ΕΛΛΑΔΑ

H Εμμανουέλα Κατζουράκη επέζησε από τα Τέμπη και κατέκτησε την 5η θέση στο Παρίσι!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET