ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Λογισμικό στα Πανεπιστήμια για να σταματήσουν οι φοιτητές την αντιγραφή εργασιών!

Θα θυμάστε βέβαια τον χαμό που είχε δημιουργηθεί στο Πανεπιστήμιο Πατρών με τους 106 φοιτητές να αντιγράφουν την ίδια εργασία και όλα τα παρελκόμενα που ακολούθησαν. Με αφορμή λοιπόν το γεγονός και προς αποφυγή παρόμοιων στο μέλλον, τα ελληνικά πανεπιστήμια απέκτησαν σύστημα κατά της λογοκλοπής και συγκεκριμένα το λογισμικό Turnitin, το οποίο θα θα χρησιμοποιηθεί από […]

Δήμητρα Πραντάλου

8 Ιανουαρίου, 2018

Θα θυμάστε βέβαια τον χαμό που είχε δημιουργηθεί στο Πανεπιστήμιο Πατρών με τους 106 φοιτητές να αντιγράφουν την ίδια εργασία και όλα τα παρελκόμενα που ακολούθησαν. Με αφορμή λοιπόν το γεγονός και προς αποφυγή παρόμοιων στο μέλλον, τα ελληνικά πανεπιστήμια απέκτησαν σύστημα κατά της λογοκλοπής και συγκεκριμένα το λογισμικό Turnitin, το οποίο θα θα χρησιμοποιηθεί από το τρέχον ακαδημαϊκό εξάμηνο.

Η διαπραγμάτευση για την απόκτησή του, έγινε από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, ύστερα από την εξουσιοδότηση από τη Σύνοδο Πρυτάνεων. Ενδεικτικό είναι το μήνυμα που έστειλε στους φοιτητές του ιδρύματος η αναπληρώτρια πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ελένη Θανοπούλου:

«Πρόσφατα αποκτήσαμε ακόμα ένα εργαλείο υπεράσπισης της αξίας των πτυχίων, διπλωμάτων και τίτλων που αποκτάτε μέσα από τις σπουδές σας. Μέσα από την κοινοπραξία GUNET των ΑΕΙ της χώρας αποκτήσαμε πρόσβαση στο λογισμικό Turnitin. Αυτό ελέγχει τις εργασίες που υποβάλλονται για περιπτώσεις ακούσιας ή (υπάρχουν, φευ, και αυτές οι περιπτώσεις) εκούσιας λογοκλοπής».

Και συνέχισε: «Με τη χρήση του λογισμικού αυτού αποφεύγετε π.χ. να αναπαραγάγετε γνώση που κάποια τρίτη πηγή “έκλεψε” και δεν το ανέφερε. Αποφεύγετε λοιπόν να βρεθείτε άθελά σας “κλεπταποδόχοι” κλεμμένης πνευματικής ιδιοκτησίας. Ταυτόχρονα σας παρέχει βοήθεια να δείτε μήπως τελικά στηρίζεστε σε άλλες πηγές που μπορεί να τις έχετε αναφέρει μεν, αλλά τις έχετε ενσωματώσει χωρίς επαρκή δική σας επεξεργασία. Ετσι θα μπορέσετε να αποφύγετε το θλιβερό αποτέλεσμα να είναι η εργασία σας συνονθύλευμα “κοπτορραπτικής” κειμένων. Τέλος, όποιος μπορεί να σκεφθεί στο μέλλον να υπονομεύσει την αξία των δικών σας κόπων και διπλωμάτων (πιστεύοντας πως αντιγράφοντας ελαφρά τη καρδία δεν θα τον/την πάρει κανείς είδηση) έχει με το Turnitin “λήξει” ως υπονομευτής του καλού μας ονόματος. Και του δικού σας».

Σύμφωνα με τον Θωμά Σφηκόπουλο, καθηγητή Πληροφορικής και αναπληρωτή πρύτανη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, εδώ και χρόνια τμήματα έχουν συστήματα που ελέγχουν τη λογοκλοπή, ωστόσο γενικεύεται η χρήση ενός προγράμματος σε όλα τα ΑΕΙ. Το Turnitin ελέγχει εάν στην εργασία του φοιτητή υπάρχουν αποσπάσματα από τις πηγές που ο ίδιος παρουσιάζει.

Τέλος, το λογισμικό μπορεί να ελέγξει εάν μια πρωτότυπη εργασία, που έχει κατατεθεί από έναν φοιτητή, έχει αντιγραφεί από άλλους φοιτητές. Το Turnitin θα αποφαίνεται για το «ποσοστό συνάφειας» κάθε εργασίας με τις επιστημονικές πηγές και ο διδάσκων θα κρίνει εάν έχει υπάρξει αντιγραφή από τον φοιτητή. Για λόγους ασφάλειας (πατεντών/νέων μεθοδολογιών, ανακαλύψεων κ.λπ.), οι διδακτορικές διατριβές θα μπαίνουν στη βάση μόνο αφού έχουν κατατεθεί δημόσια.

 

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

Διακοπές στην Αλβανία ψηφίζουν οι Έλληνες, ρίχνουν άκυρο στα ακριβά νησιά της Ελλάδας!

SPILL THE TEA

Σε άλλα νέα, η Sydney Sweeney κάνει tour στα ελληνικά νησιά και όλοι την ψάχνουν!

ΕΛΛΑΔΑ

Οι 10 πιο περιζήτητοι εργοδότες στον κλάδο της Τεχνολογίας στην Ελλάδα!

ΕΛΛΑΔΑ

Οι μισοί Έλληνες δεν θα πάνε φέτος διακοπές λόγω ακρίβειας σε εισιτήρια και διαμονή!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Μηχανογραφικό 2024: Απόψε τα μεσάνυχτα ανοίγει η πλατφόρμα – Μέχρι πότε η υποβολή του!

SPILL THE TEA

Ο Zac Efron αποκάλυψε την αιτία για το παραμορφωμένο του πρόσωπο και νιώσαμε άσχημα!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET