ΙΝΣΠΙΡΕΪΣΙΟΝ

Οι κλάδοι και οι ειδικότητες με τις καλύτερες προοπτικές απασχόλησης

Μπορεί την τελευταία περίοδο να μην είναι και ιδιαίτερα αισιόδοξο στις επιχειρήσεις, αφού το να βρει κανείς δουλειά σήμερα στον τομέα του είναι σχεδόν απίθανό. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι τομείς που παρέχουν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση σε όσους αναζητούν εργασία. “Παρότι δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι υπάρχει σήμερα ειδικότητα στην Ελλάδα που να εξασφαλίζει εργασία, διαφαίνονται προοπτικές […]

Neopolis Team

20 Νοεμβρίου, 2015

Μπορεί την τελευταία περίοδο να μην είναι και ιδιαίτερα αισιόδοξο στις επιχειρήσεις, αφού το να βρει κανείς δουλειά σήμερα στον τομέα του είναι σχεδόν απίθανό. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι τομείς που παρέχουν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση σε όσους αναζητούν εργασία.

“Παρότι δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι υπάρχει σήμερα ειδικότητα στην Ελλάδα που να εξασφαλίζει εργασία, διαφαίνονται προοπτικές στην απασχόληση ανά ειδικότητα με την προϋπόθεση ότι θα επιλυθούν ζητήματα, όπως τα capital control στο τραπεζικό σύστημα, θα υπάρξει κάποια σταθερότητα στο πολιτικό σύστημα και θα ακολουθήσει η ανάκαμψη στην αγορά” επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Γιάννης Μουρατίδης.

Σύμφωνα με τον κύριο Μουρατίδη, ο κλάδος των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών επιφυλάσσει τις μεγαλύτερες προοπτικές στις μέρες μέρες μας, καθώς θεωρεί πως στο άμεσο μέλλον θα προκύψουν νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο αυτό. Ο κλάδος της Πληροφορικής και της Επικοινωνίας είναι πολύ σημαντικός για την οικονομία της χώρας μας, αφού υπάρχει η δυναμική να αναπτυχθούν θέσεις εργασίας που δεν απευθύνονται αποκλειστικά σε εσωτερική κατανάλωση.

Όπως εξηγεί, στην κορυφή της λίστας των ειδικοτήτων με τη μεγαλύτερη ζήτηση βρίσκονται εκείνες των web designers, διαδικτυακού μάρκετινγκ, μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ειδικών ανάπτυξης εφαρμογών για smartphones και tablets, τεχνικών σε υπηρεσίες cloud. “Πρόκειται για ειδικότητες με τρομερή ανάπτυξη και ταχύτατη εξέλιξη, ωστόσο δεν υπάρχει ανταπόκριση σε τεχνογνωσία και καταρτισμένο προσωπικό” λέει χαρακτηριστικά.

Στη δεύτερη θέση της λίστας των ειδικοτήτων με μεγάλες προοπτικές απασχόλησης βρίσκεται ο τουρισμός, που έχει ήδη έναν σημαντικό όγκο πωλήσεων για την οικονομία, διαθέτει, όμως, περιθώρια ανάπτυξης σε τομείς πέραν των συμβατικών του μορφών. Για παράδειγμα στην Ελλάδα θα μπορούσε πολύ εύκολα να αναπτυχθεί ο αρχαιολογικός, ο εκκλησιαστικός, ο ιατρικός αλλά και ο αγροτικός τουρισμός.

Τρίτη από πλευρά ενδιαφέροντος είναι η εκπαίδευση, δεδομένου ότι πάγιες ανάγκες υπάρχουν στους χώρους της ειδικής αγωγής (τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα), της διοικητικής και γραμματειακής υποστήριξης εκπαιδευτικών μονάδων, και της ψηφιακής εκπαίδευσης, που αποτελεί πολλά υποσχόμενο κλάδο.

Στην ίδια λίστα βρίσκονται ο κλάδος της αγοράς ακινήτων που έχει ανάγκη από άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις, ο κλάδος της ανακύκλωσης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς επίσης και της εξοικονόμησης ενέργειας. Στις ειδικότητες με ζήτηση βρίσκονται και οι τεχνικοί φυσικού αερίου, καθώς επίσης και ο αγροτικός και πρωτογενής τομέας, ο οποίος έχει ανάγκη από εστίαση στη μεταποίηση, τη συσκευάσία και τις εξαγωγές παραδοσιακών προϊόντων.

Πώς θα αποκτήσω εξειδίκευση;

Και αν στο μυαλό ενός άνεργου πτυχιούχου κυριαρχεί το ερώτημα πώς αποκτιέται η εξειδίκευση και η τεχνογνωσία, ο κ. Μουρατίδης απαντά: “με εργασιακή εμπειρία, με σεμινάρια και κατάρτιση από εξειδικευμένους φορείς όπως τα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ και ΚΕΚ, αλλά και με μια νέα δυνατότητα που υπάρχει σήμερα και πολλοί αγνοούν: μέσω του διαδικτύου μπορεί κανείς τώρα πια να αποκτήσει γνώσεις και κατάρτιση πάνω σε πάρα πολλά θέματα και μάλιστα με πολύ χαμηλό κόστος ή δωρεάν”.

OUR20s

ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

Οι νέοι αδιαφορούν για το «πτυχίο πανεπιστημίου» – Ποια επαγγέλματα κερδίζουν έδαφος!

DIGITAL

Με το νέο app ‘Next by NBG’ όλα γίνονται πιο εύκολα, ακόμα και η διαχείριση των οικονομικών σου!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET