ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα καθιερώνει την 6ημερη εργασία και γίνεται ξανά ο περίγελος της Ευρώπης!

Είπαμε να κάνουμε τη διαφορά πάλι!

Neopolis Team

3 Ιουλίου, 2024

Οι πολίτες της Ελλάδας γίνονται για άλλη μία φορά το παιδάκι που κοιτάει με λύπηση η υπόλοιπη Ευρώπη. Το κάναμε στη μεγάλη οικονομική κρίση και τα μνημόνια (εντάξει, μας κοιτούσαν και λίγο με νεύρα τότε όχι μόνο με οίκτο), το κάνουμε ξανά τώρα, φέρνοντας ένα μέτρο κατευθείαν από τον περασμένο αιώνα.

Η κακή πλευρά του παρελθόντος είναι κάτι που αρέσει στη χώρα μας. Μας αρέσει επίσης να ξεχωρίζουμε για τους λάθος λόγους, οπότε αυτά τα δύο συνδυαστικά, έφεραν τη νέα ρύθμιση για την 6ήμερη εργασία.

Πάνω σε μια εποχή που άλλες χώρες δοκιμάζουν το 4ήμερο, εμείς είπαμε να κινηθούμε τελείως αντίθετα. Από την 1η Ιουλίου λοιπόν, μπήκε σε ισχύ η ρύθμιση που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, έχει στόχο να καταπολεμήσει την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, και να προωθήσει την αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων, αφού το ημερομίσθιό τους για την 6η ημέρα θα είναι προσαυξημένο κατά 40%.

Με λίγα λόγια, το μέτρο αφορά κυρίως επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με εναλλασσόμενες βάρδιες. Οι εν λόγω εργοδότες θα μπορούν μονομερώς να επιβάλλουν στους εργαζομένους τους εργασία κατά την 6η ημέρα της εβδομάδας, με προσαύξηση ημερομισθίου κατά 40%. Για τον λόγο αυτό, στο σύστημα «Εργάνη» δημιουργήθηκαν τα απαιτούμενα έντυπα δήλωσης απασχόλησης έκτης ημέρας, αλλά και η απολογιστική υποβολή ψηφιακών ωραρίων και υπερωριών.

Ό,τι παρουσιάζεται απλό και ρόδινο σε αυτή τη χώρα όμως, ξέρουμε ότι έχει ακριβώς τον αντίθετο χαρακτήρα στην πράξη. Και δεν το ξέρουμε μόνο εμείς. Τα ξένα μέσα σχολιάζουν αυτή την… πρωτότυπη κίνηση της Ελλάδας, κάνοντας λόγο για κατάργηση καθιερωμένων δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα η βρετανική Guardian προχώρησε σε αυτή την τολμηρή δήλωση, σχολιάζοντας:

Σε μια χώρα με λειψή παράδοση επιθεωρήσεων στους χώρους εργασίας, οι επικριτές της εξαήμερης εργασίας υποστηρίζουν ότι η μεταρρύθμιση τελικά θα σημάνει τον θάνατο της πενθήμερης εβδομάδας εργασίας, όχι μόνο επειδή δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να υπαγορεύουν αν απαιτείται έκτη ημέρα εργασίας, αλλά και επειδή η μεταρρύθμιση υπονομεύει τη νομική προστασία και καταργεί καθιερωμένα δικαιώματα των εργαζομένων στο όνομα της ευελιξίας.

Ενώ το CNBC αναφέρει τη δήλωση του Γιώργου Κατσαμπέκη, καθηγητή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Loughborough του Η.Β, που χαρακτήρισε αυτό το μέτρο «ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω» για εργαζομένους που δουλεύουν ούτως ή άλλως τις περισσότερες ώρες ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διάβασε κι αυτό

Πρώτη η Ελλάδα στις εβδομαδιαίες ώρες εργασίας για το 2023, δεν περιμέναμε κάτι άλλο!

Επίσης, το αμερικανικό μέσο επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι της Ελλάδας, δουλεύουν περισσότερο από εκείνους στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και άλλες χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

«Οι Έλληνες εργάζονται τις περισσότερες ώρες την εβδομάδα στην Ευρώπη. Τώρα μπορεί να αναγκαστούν να δουλεύουν και 6η μέρα, μετά από αυτή την απόφαση», σχολιάζει από την πλευρά του ο John O’ Brennan, καθηγητής ευρωπαϊκού δικαίου στο Maynooth University της Ιρλανδίας. Ο ίδιος πρόσθεσε:

Είναι γελοίο αν το συγκρίνεις με τη μετακίνηση στο τετραήμερο από τις πιο πολιτισμένες χώρες. 

Μην το ψάχνετε, μας είπε τριτοκοσμικούς.

Όσο για το τι γράφει το γερμανικό δίκτυο, Deutsche Welle, ο Jens Bastian από το Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων και Ασφάλειας στο Βερολίνο, σημειώνει ότι η ρύθμιση θα μπορούσε «να οδηγήσει διάφορους εργαζόμενους σε υψηλότερα κλιμάκια φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και κοινωνικής ασφάλισης, εξουδετερώνοντας έτσι τα μελλοντικά μισθολογικά κέρδη από την εργασία περισσότερες ώρες».

Αν θέλετε να νιώσετε καλύτερα – ή χειρότερα, αναλόγως πώς εκλαμβάνετε τα σχόλια λύπησης/στήριξης – στο παρακάτω post του Pubity θα δείτε πολλά τέτοια από ξένους χρήστες. Για άλλη μία φορά, διασκεδάζουμε το ίντερνετ!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pubity (@pubity)

Η Τουρκία δηλώνει υπερήφανη που το ‘κανε… πρώτη κι αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για την Ελλάδα

Με τη γειτονική μας χώρα μοιραζόμαστε πολύ περισσότερα κοινά απ’ ό,τι θέλουν να παραδεχτούν κάποιοι. Ακρίβεια, χαμηλοί μισθοί, πολλές ώρες εργασίες, και πλέον και το 6ήμερο. Μάλιστα, τουρκικά μέσα προσπάθησαν να ωραιοποιήσουν το θέμα στα μάτια των πολιτών της χώρας (φανταζόμαστε δεν το είχαν πάρει ούτε εκείνοι θετικά), τονίζοντας ότι η Ελλάδα «μιμείται την Τουρκία». Πώς να αποπροσανατολίσεις τον λαό σου από το γεγονός ότι τον εξουθενώνεις εργασιακά εκμεταλλευόμενος την κόντρα των δύο χωρών.

Όπως αναφέρουν τα τοπικά ρεπορτάζ συγκεκριμένα, στην Ελλάδα «την ώρα που στην Ευρώπη εφαρμόζεται το σύστημα της τετραήμερης εργασίας» και ενώ «είναι στη δεύτερη θέση με 41 εβδομαδιαίες ώρες εργασίας την ώρα», η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προχωρά στη θέσπιση του μέτρου της 6ήμερης εργασίας, «ένα μέτρο που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στην Τουρκία». Δεν είναι ακριβώς φλεξ, αλλά ένιγουεϊ.

Οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων για την 6ήμερη εργασία

Οι εργοδότες επιχειρήσεων ή εκμεταλλεύσεων που δεν είναι από τη φύση τους συνεχούς λειτουργίας, αλλά είναι δυνατόν να λειτουργούν κατά τις ημέρες Δευτέρα έως και Σάββατο, επί 24 ώρες, με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών και στις οποίες οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία, προκειμένου, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες η επιχείρηση παρουσιάζει απρόβλεπτα ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας, να κάνουν χρήση της έκτης ημέρας της εβδομάδας, πρέπει:

Να έχουν δηλώσει αρχικά και υπευθύνως στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ ότι ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρήσεων.

Να δηλώνουν, κάθε φορά που επιθυμούν να κάνουν χρήση της 6ης ημέρας, εκ των προτέρων και σε κάθε περίπτωση πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζόμενους, στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ ότι η επιχείρηση ή εκμετάλλευση παρουσιάζει ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας, κατά μια συγκεκριμένη περίοδο. Η ειδική συνθήκη του απρόβλεπτα ιδιαίτερα αυξημένου φόρτου εργασίας υπόκειται σε έλεγχο της αρμόδιας υπηρεσίας της Επιθεώρησης Εργασίας.

Η απασχόληση των εργαζομένων, κατά την πρόσθετη ημέρα, δε δύναται να υπερβαίνει τις 8 ώρες και δεν επιτρέπεται η πραγματοποίηση υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης. Σε περιπτώσεις που επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις έχουν νυχτερινές βάρδιες πενθημέρου (00.00-06.00), δεν επιτρέπεται η απασχόλησή τους έκτη μέρα κατά τη νυχτερινή βάρδια.

Και τώρα το πραγματικό ερώτημα: Πόσο πιθανόν είναι να ακολουθηθούν αυτοί οι κανόνες στην Ελλάδα;

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Μόλις 1 στους 10 δηλώνει ευτυχισμένος από τη ζωή του στην Ελλάδα, δεν απορούμε!

ΕΛΛΑΔΑ

Σκιάθος: Τύπος κλέβει αυτοκίνητο και μηχανή, ρίχνει το φταίξιμο στον… χωρισμό του!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Μετεγγραφές 2024-2025: Οι αντιστοιχίες Τμημάτων-Σχολών για το νέο ακαδημαϊκό έτος!

ΕΛΛΑΔΑ

H Μαρίνα Σάττι ανέβασε στη σκηνή την Έφη Θώδη για τη συμφιλίωση της χρονιάς!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Ανοίγει η πλατφόρμα του Μηχανογραφικού – Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν πατήσεις υποβολή!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET