ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Χιλιάδες οι κενές θέσεις στα ΑΕΙ – Ανησυχία για την ερήμωση των περιφερειακών παν/μίων!

Η ΕΒΕ πήρε σοβαρά τη δουλειά της...

Neopolis Team

29 Ιουλίου, 2024

Οι βάσεις 2024 έγιναν γνωστές την περασμένη Πέμπτη από το Υπ. Παιδείας, σε μια ανακοίνωση-έκπληξη. Παρ’ όλο που το αρχικό πλάνο ήταν οι υποψήφιοι των Πανελληνίων να ενημερωθούν για τη σχολή επιτυχίας τους σήμερα ή αύριο (29-30 Ιουλίου), το έκαναν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, κερδίζοντας έτσι κι άλλο χρόνο στο πλανάρισμα των επόμενων κινήσεών τους.

Παράλληλα, τα επίσημα στατιστικά γύρω από τις σχολές πήραν τη θέση των εκτιμήσεων, και έτσι έχουμε την αληθινή εικόνα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όπως διαμορφώνεται ύστερα κι από τις φετινές Πανελλήνιες.

Πάνω από 10 χιλιάδες οι κενές θέσεις – SOS από τα περιφερειακά Ιδρύματα

Τα σημάδια λοιπόν, είναι λίγο δυσοίωνα. Όχι τόσο για τις «μεγάλες» Σχολές. Πρέπει να αλλάξουν πολύ τα δεδομένα για να κινδυνεύσουν οι μεγάλες Σχολές, ειδικά της Αθήνας. Τα περιφερειακά πανεπιστήμια είναι εκείνα που την «πληρώνουν» πρώτα και το κάνουν και τώρα, αντιμετωπίζοντας φαινόμενα ερήμωσης.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία, φέτος είχαμε συνολικά 74.847 υποψηφίους των ΓΕΛ. Από αυτούς, Μηχανογραφικό υπέβαλαν οι 54.713. Αυτό σημαίνει ότι οι 20.134 βρέθηκαν κάτω από τον ελάχιστο μέσο όρο 8,31 που επέτρεπε την υποβολή του.

Στα ΑΕΙ εισήχθησαν 52.171 υποψήφιοι, ποσοστό 69,7%, επαληθεύοντας το γεγονός ότι η ΕΒΕ αφήνει «απ’ έξω» 1 στους 3 υποψηφίους. Συνολικά από τους υποψηφίους του Γενικού Λυκείου που εξετάστηκαν στις Πανελλαδικές είχαμε 10.120 κενές θέσεις.

Σε Στρατιωτικές Σχολές, Τμήματα Φυσικής και Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το μεγαλύτερο πλήγμα – Κενά και στο ΑΠΘ!

Αναφορικά με τις Στρατιωτικές Σχολές, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του στη naftemporiki.gr ο Μαθηματικός – Ερευνητής, κ. Στράτος Στρατηγάκης, παρ’ όλο που φέτος το Υπουργείο Παιδείας αύξησε τον αριθμό των εισακτέων (κατά 404 θέσεις) σε μια προσπάθεια να μειώσει τις κενές θέσεις, η ΕΒΕ είχε άλλα σχέδια.

Στη Σχολή Ευελπίδων – Όπλα θα μείνουν κενές 230 θέσεις, αφού προβλέπονταν 307 θέσεις αλλά εισάγονται 77 φοιτητές. Να σημειωθεί, ότι η βάση εισαγωγής είναι 12.230 μόρια με τον πρώτο επιτυχόντα να εισάγεται με 17.010 μόρια. Κενές θα παραμείνουν, επίσης, 148 θέσεις στην Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) – Όπλα, 60 θέσεις στη ΣΜΥΑ-Κατεύθυνση Τεχνολογικής Υποστήριξης, 14 στην Ικάρων-Ιπτάμενοι και 8 στην Αξιωματικών Νοσηλευτικής.

Όσο για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς θα το βρει με περίπου 900 λιγότερους φοιτητές.

Πιο αναλυτικά, οι απώλειες εισακτέων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων καταγράφονται ως εξής:

Τμήμα Γεωπονίας: από τις 120 θέσεις καλύφθηκαν οι 54.

Τμήμα Ιστορίας- Αρχαιολογίας: από τις 198 θέσεις καλύπτονται οι 107

Τμήμα Λογιστικής: από τις 160 καλύπτονται οι 60

Μαθηματικό: από τις 225 θέσεις καλύφθηκαν οι 55.

Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής: από τις 191 θέσεις καλύφθηκαν οι 23.

Τμήμα Μουσικών Σπουδών: από τις 137 θέσεις καλύπτονται οι 10.

Τμήμα Φυσικής: από τις 199 θέσεις καλύπτονται οι 86.

Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση των Τμημάτων Φυσικής ειδικότερα, όπου παρατηρείται μεγάλος αριθμός κενών. Πιο αναλυτικά, η εικόνα στα διάφορα τμήματα των ελληνικών πανεπιστημίων:

ΕΚΠΑ: 157 θέσεις, 93 επιτυχόντες

ΑΠΘ: 146 θέσεις, 54 επιτυχόντες

Παν/μιο Πατρών: 193 θέσεις, 69 επιτυχόντες

Παν/μιο Κρήτης: 118 θέσεις, 26 επιτυχόντες

ΔΠΘ: 89 θέσεις, 28 επιτυχόντες

Παν/μιο Θεσσαλίας: 90 θέσεις, 43 επιτυχόντες

Παν/μιο Ιωαννίνων: 219 θέσεις, 86 επιτυχόντες

Να υπενθυμίσουμε, ότι φέτος η Φυσική χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα δυσκολότερα εξεταζόμενα μαθήματα. Για αυτό και οι Πρόεδροι των πανεπιστημιακών Τμημάτων Φυσικής εξέφρασαν δημόσια τις ανησυχίες τους, ασκώντας κριτική στην Κεντρική Επιτροπή Πανελλαδικών Εξετάσεων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα θέματα δεν παρουσίαζαν κάποιο ζήτημα αξιοπιστίας, αλλά παρείχαν μια λανθασμένη εικόνα της επιστήμης της Φυσικής. Τόνιζαν λοιπόν, ότι η επιλογή τους θα απέτρεπε τους μαθητές από το να επιλέξουν τα Τμήματα Φυσικής για τις σπουδές τους, καθώς προωθήθηκε μια εσφαλμένη εντύπωση ότι η Φυσική περιορίζεται στην επίλυση σύνθετων και εξειδικευμένων ασκήσεων. Πράγμα που εν τέλει επιβεβαιώθηκε.

Σχετικά με το ΑΠΘ τώρα, παρότι στην αρχή αναφέρθηκε ότι τα «μεγάλα» ιδρύματα δεν κινδυνεύουν τόσο από ερήμωση, το πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης σημειώνει κι αυτό φαινόμενα υψηλών κενών θέσεων.

Σύμφωνα με το protothema.gr συγκεκριμένα, αυτές καταγράφονται ως εξής:

Στις ξενόγλωσσες φιλολογίες, 13 θέσεις κενές από τις 72 διαθέσιμες στη Γαλλική, 38 κενές σε σύνολο 99 στη Γερμανική και 11 από τις 63 θέσεις στην Ιταλική.

Στο τμήμα Θεολογίας, επιτυχόντες είναι 44 σε σύνολο 135 διαθέσιμων θέσεων εισακτέων, στο Θεολογίας-Μουσουλμανικών Σπουδών εισάγεται ένας ενώ οι θέσεις είναι 45 και στο Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού, εισάγονται 21 άτομα όταν οι διαθέσιμες θέσεις είναι 135. Στο Μαθηματικό, επιτυχόντες είναι 47 σε σύνολο 112 και στο Φυσικό, 54 σε σύνολο 136 διαθέσιμων θέσεων.

Τα υπόλοιπα μεγάλα κενά που σημειώνονται

Ο ανώτατος συντελεστής ΕΒΕ του 1,20 θέτει εκτός πολλούς υποψηφίους, με αποτέλεσμα να μένουν κενές 79 θέσεις στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πάτρας, 58 στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στην Ξάνθη, 54 στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στα Χανιά.

Στο Μαθηματικό Σάμου φέτος καλύπτονται μόλις 14 από τις 135 θέσεις. Με εξαίρεση το τμήμα της Αθήνας, 538 κενές θέσεις καταγράφονται σε όλα τα τμήματα Ιστορικού Αρχαιολογικού, ενώ αρκετές είναι οι κενές και στα τμήματα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής σε Ηράκλειο, Καβάλα, Κοζάνη, Πρέβεζα. Συνολικά 488 θα είναι οι κενές θέσεις σε όλα τα τμήματα Μαθηματικών, με εξαίρεση της Πάτρας και της Λαμίας. Αλλά και σε όλα τα τμήματα Νοσηλευτικής, με εξαίρεση τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο και τα Ιωάννινα, καταγράφονται κενές θέσεις.

Αλλά και στη Νοσηλευτική του Αιγάλεω, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, πάλι σημειώνονται κενά, αφού καλύπτονται οι 71 από τις 113 θέσεις. Όσο για τη Νοσηλευτική στο Διδυμότειχο, από τις 113 διαθέσιμες θέσεις, εισακτέοι είναι μόλις 6. Ούτε ένας εισακτέος φέτος στο νεοσύστατο τμήμα Ιερατικών Σπουδών Αθήνας ενώ στο Αειφορικής Γεωργίας, που ιδρύθηκε πέρσι και δεν είχε κανένα εισακτέο, φέτος εισάγονται δύο άτομα!

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΟΠΑ: 8 στους 10 αποφοίτους βρίσκουν αμέσως δουλειά, οι περισσότεροι στο αντικείμενό τους!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Πληρωμένα τα έξοδα στέγασης φοιτητών σε ξενοδοχεία όπου δεν υπάρχουν κλίνες σε εστίες!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το Παν/μιο Κρήτης εκδίδει κι αυτό πλέον ψηφιακό πτυχίο – Για ποια πανεπιστήμια ισχύει!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΕΜΠ: Φοιτητική ομάδα κατέκτησε την 1η θέση σε διεθνή διαγωνισμό, δεν τους πιάνει κανείς!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET