ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Με μάθημα στην Αρχαία Αγορά ξεκίνησαν το εξάμηνο φοιτητές Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ!

Άντε και μάθημα στο Ηρώδειο!

Neopolis Team

9 Οκτωβρίου, 2020

Εκεί που το μυαλό μας βλέπει μόνο δύο τρόπους διεξαγωγής των μαθημάτων κατά το χειμερινό εξάμηνο, εξ αποστάσεως ή δια ζώσης στα αμφιθέατρα, μια καθηγήτρια του ΑΠΘ είδε λίγο παραπέρα και αποφάσισε να καλωσορίσει τους φοιτητές της σε έναν εξωτερικό, αρχαίο χώρο.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση, η οποία σίγουρα δεν μπορεί να εφαρμοστεί απ’ όλα τα τμήματα των Πανεπιστημίων, αποτελεί όμως μια ακόμη εναλλακτική για ορισμένες περιπτώσεις, και μάλιστα πολύ ικανοποιητική και για τους ίδιους τους φοιτητές. Ενώ ταυτόχρονα μιλάμε για την πιο ασφαλή δια ζώσης διδασκαλία, καθώς το μάθημα πραγματοποιείται σε υπαίθριο χώρο και τηρούνται εύκολα οι αποστάσεις.

Πρόκειται για το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, και για την καθηγήτρια και συγγραφέα, Σοφία Νικολαΐδου, την οποία το θέμα της υποδοχής των φοιτητών απασχολούσε από το καλοκαίρι κιόλας, και κατάφερε να βρει μια πολύ τίμια λύση. Παίρνοντας λοιπόν άδεια από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, «έκλεισε» την Αρχαία Αγορά και πρόσφερε μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία μαθήματος, σε μια δύσκολη περίοδο.

Όπως δήλωσε για την κίνησή της αυτή: «Τέτοιου είδους μαθήματα δεν μπορείς να τα ξεκινήσεις ούτε διαδικτυακά, ούτε με τη μάσκα. Είναι δύσκολο να μάθεις τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, τα ονόματά τους, με τη μάσκα. Χωρίς να βλέπεις το πρόσωπό τους.» Και συμπλήρωσε:

Θεώρησα ότι αφενός είναι ένα σημείο της πόλης που είναι καλό να επισκεφτούν όσα παιδιά δεν το είχαν κάνει, αφετέρου, ταιριάζει στο ύφος των μαθημάτων. Είναι στο κέντρο της πόλης, στην πυρίκαυστη ζώνη, περπατάς για να φτάσεις, ως εκ τούτου είναι πολλά τα ερεθίσματα που μπορούν να λάβουν οι φοιτητές.

Οι τεταρτοετείς φοιτητές από την άλλη, που ξεκίνησαν κατ’ αυτόν τον τρόπο τα μαθήματα «Συγγραφή Σεναρίου» και «Δημιουργική Γραφή», έμειναν εξίσου ευχαριστημένοι, με την Ελένη Ταφραλή να τα χαρακτηρίζει σαν «Ανάσταση μέσα στον κορωνοϊό», προσθέτοντας ότι όλα έγιναν «με ασφαλείς αποστάσεις και όλα τα απαιτούμενα».

Ο συμφοιτητής της, Γιώργος Τάγκος, τη χαρακτήρισε επίσης σαν μια «Απίστευτη εμπειρία», συμπληρώνοντας πως «αυτή τη στιγμή όλοι κάνουν διαδικτυακά μαθήματα κι εσύ έχεις το προνόμιο, έστω και μία φορά, να είσαι έτσι, σε έναν καλλιτεχνικό χώρο, και να εμπνέεσαι από την ενέργεια αυτού του χώρου».

Βέβαια, όπως είπαμε και στην αρχή, είναι μια λύση που δε δύναται να εφαρμοστεί για κάθε μάθημα. Πέραν από το ζήτημα του χώρου, πολλοί φοιτητές έχουν αποφασίσει να παραμείνουν στα πατρικά τους λόγω της ανακοίνωσης της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, ενώ άλλοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και αποφεύγουν κάθε μετακίνηση. Ήταν όμως μια καλή αρχή και ίσως αργότερα, διάφοροι παρόμοιοι εναλλακτικοί τρόποι διδασκαλίας, μπουν στο πρόγραμμα.

Μέχρι τότε όμως, πιο πιθανό είναι τα μαθήματα να συνεχιστούν όπως στις Σχολές Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, που καλωσόρισε τους πρωτοετείς του «υπό συνθήκες Covid-19», όπως αναφέρει στην ανακοινώσή του, καθώς επίσης «Με μάσκες, υπομονή και αποφασιστικότητα».

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Ιωαννίνων: Μειώνονται συνεχώς οι φοιτητές – Πάνω από 1000 οι κενές θέσεις φέτος!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πάντειο ο 66χρονος που συνελήφθη για εμπρησμό στη Βάρη!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Εσωτερικό Erasmus: Ξεκινά από το νέο ακαδημαϊκό έτος το πρόγραμμα κινητικότητας φοιτητών!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Χιλιάδες οι κενές θέσεις στα ΑΕΙ – Ανησυχία για την ερήμωση των περιφερειακών παν/μίων!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET