ΕΛΛΑΔΑ

Απόψε βρέχει… Λυρίδες, τα πρώτα «πεφταστέρια» της Άνοιξης και ετοιμαζόμαστε για ταράτσα!

Από ευχούλες πώς πάμε;

Αλεξάνδρα Κουτσούκου

22 Απριλίου, 2021

Φίλοι του νυχτερινού ουρανού και των θεαμάτων που αυτός μπορεί να προσφέρει, φανερωθείτε. Απόψε είναι η βραδιά μας, να απολαύσουμε τα πεφταστέρια και να ελπίσουμε στην πραγματοποίηση των ευχών μας.

Οι Λυρίδες, η πρώτη αξιόλογη βροχή «αστεριών» της Άνοιξης, είναι εδώ να κάνουν την αποψινή νύχτα πιο ρομαντική και να μας χαρίσουν μια όχι και τόσο συχνή (ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα) εικόνα στον ουρανό, που πάντα θα μας συναρπάζει όποτε την πετυχαίνουμε.

Βράδυ προς ξημερώματα Παρασκευής λοιπόν, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να κοιτάξουμε ψηλά και να αντικρίσουμε ένα πεφταστέρι, κάνοντας την ευχούλα μας κι έχοντας μια ελπίδα παραπάνω ότι θα πραγματοποιηθεί. Λόγω της δεδομένης κατάστασης δε, κάτι μου λέει πως οι ευχές μας θα συμπέσουν σε μεγάλο βαθμό.

Το καλό μεταξύ άλλων είναι ότι πλέον ο καιρός έχει ανοίξει και τίποτα δε δείχνει πως θα μπει εμπόδιο στο βραδινό άραγμα στο μπαλκόνι ή την ταράτσα για την παρακολούθηση του θεάματος. Το μόνο εμπόδιο αυτή τη στιγμή για να το χαρούμε όπως πρέπει, σε ένα όμορφο και ψηλό σημείο της πόλης, είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας. Αλλά θα το ξεπεράσουμε. Εφοδιαστείτε εσείς με ό,τι χρειάζεστε για μια μεγάλη νύχτα κι αφήστε τις Λυρίδες να αναλάβουν τα υπόλοιπα.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια βροχή αστεριών που διαρκεί συνήθως από τις 16 έως τις 25 Απριλίου, ενώ σήμερα το φαινόμενο θα κορυφωθεί στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου, όπου ανήκει και η Ελλάδα. Στη φάση αυτή υπολογίζεται ότι εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα και πυρακτώνονται μέχρι 20 μετέωρα ανά ώρα (κάποιες χρονιές φτάνουν και τα 100) με ταχύτητα έως 50 χιλιομέτρων. Μερικές φορές δημιουργούν φωτεινά πεφταστέρια με μακριές ουρές, που παραμένουν ορατές οπουδήποτε στον ουρανό επί αρκετά δευτερόλεπτα.

Η συγκεκριμένη βροχή διαττόντων, η οποία καταγράφηκε για πρώτη φορά το 687 π.Χ. από τους Κινέζους, φαινομενικά προέρχεται από τον αστερισμό της Λύρας, από όπου πήρε το όνομά της, και ιδίως από τον αστέρα Βέγα (Άλφα Λύρας), ο οποίος είναι το πιο λαμπρό άστρο του συγκεκριμένου αστερισμού και το δεύτερο φωτεινότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού του βορείου ημισφαιρίου. 

Η πραγματική, όμως, πηγή προέλευσης είναι ο κομήτης C/1861 G1 «Θάτσερ»τον οποίο ανακάλυψε το 1861 ο Αμερικανός Α. Θάτσερ. Ο κομήτης αφήνει στο πέρασμά του μία μακριά ουρά σκόνης και σωματιδίων, η οποία διασταυρώνεται κάθε χρόνο με την τροχιά του πλανήτη μας. Ο κομήτης θα ξαναπεράσει πολύ κοντά από τη Γη το 2276, καθώς η τροχιά του γύρω από τον Ήλιο διαρκεί περίπου 415 χρόνια. 

Τα απομεινάρια από την ουρά του κομήτη, μετά το τελευταίο κοντινό πέρασμά του κατά τον 19ο αιώνα, αιωρούνται ακόμα στο διάστημα και συνεχίζουν να προκαλούν τη «βροχή» των Λυρίδων κάθε χρόνο!

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

Διακοπές στην Αλβανία ψηφίζουν οι Έλληνες, ρίχνουν άκυρο στα ακριβά νησιά της Ελλάδας!

SPILL THE TEA

Σε άλλα νέα, η Sydney Sweeney κάνει tour στα ελληνικά νησιά και όλοι την ψάχνουν!

ΕΛΛΑΔΑ

Οι 10 πιο περιζήτητοι εργοδότες στον κλάδο της Τεχνολογίας στην Ελλάδα!

ΕΛΛΑΔΑ

Οι μισοί Έλληνες δεν θα πάνε φέτος διακοπές λόγω ακρίβειας σε εισιτήρια και διαμονή!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Μηχανογραφικό 2024: Απόψε τα μεσάνυχτα ανοίγει η πλατφόρμα – Μέχρι πότε η υποβολή του!

SPILL THE TEA

Ο Zac Efron αποκάλυψε την αιτία για το παραμορφωμένο του πρόσωπο και νιώσαμε άσχημα!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET