ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

Ερχεται το Μουσείο ΙΚΕΑ με γκατζετάκια, φωτιστικά και… κεφτέδες

Στις 30 Ιουνίου ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό το Μουσείο του Γολιάθ της σουηδικής βιομηχανίας ΙΚΕΑ. Μέσα στο νέο μουσείο, η βιομηχανία γιορτάζει την ιστορία της και τη συμβολή της στην εξέλιξη των σπιτιών. Δωμάτια που έχουν φτιαχτεί ειδικά στο χώρο του μουσείου κρέμονται από τα ταβάνια σε κουτιά γίγαντες. Το περίφημο κλειδί Allen με το […]

Neopolis Team

21 Ιουνίου, 2016

Στις 30 Ιουνίου ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό το Μουσείο του Γολιάθ της σουηδικής βιομηχανίας ΙΚΕΑ. Μέσα στο νέο μουσείο, η βιομηχανία γιορτάζει την ιστορία της και τη συμβολή της στην εξέλιξη των σπιτιών. Δωμάτια που έχουν φτιαχτεί ειδικά στο χώρο του μουσείου κρέμονται από τα ταβάνια σε κουτιά γίγαντες.

Το περίφημο κλειδί Allen με το οποίο συναρμολογούνται και παίρνουν ζωή τα έπιπλα δεσπόζει δίπλα σε ένα άλλο σύμβολο του ΙΚΕΑ, τα περίφημα κεφτεδάκια των εστιατορίων της σε όλο τον κόσμο.

upl5767ba2326692
Ένα δωμάτιο ΙΚΕΑ στο ταβάνι

Το μουσείο, στεγάζεται στο χώρο που δημιουργήθηκε το πρώτο κατάστημα της αλυσίδας στο Älmhult, στη νότια Σουηδία.

upl5767ba3d3617c
Το πρώτο ΙΚΕΑ

Στην έκθεση υπάρχουν όλα τα έπιπλα που πρωταγωνίστησαν στην 73χρονη ιστορία της εταιρείας. Ο μαύρος καναπές Klippan από το 1984, η καρέκλα POÄNG από το 1977, τα κιβώτια από κόντρα πλακέ Moppe.

Klippan, ο ιστορικός καναπές
Klippan, ο ιστορικός καναπές
90χρονος σήμερα ιδρυτής της εταιρείας Ingvar Kamprad
90χρονος σήμερα ιδρυτής της εταιρείας Ingvar Kamprad

Στην πραγματικότητα, τα αρχαιότερα εκθέματα δεν έχουν καμία σχέση με τα έπιπλα, επειδή ο 90χρονος σήμερα ιδρυτής της εταιρείας Ingvar Kamprad, ξεκίνησε την Ikea ως υπηρεσία ταχυδρομικών παραγγελιών για διάφορα προϊόντα: ρολόγια, φθηνά στυλό, πλαστικούς αναπτήρες και σπίρτα. Υπάρχει ακόμη και το παλιό κουτί πούρων, στο οποία ο Kamprad φύλαγε τα χρήματα που κέρδιζε από τα ψάρια που πουλούσε.

Δωμάτιο από τον κατάλογο του 1984
Δωμάτιο από τον κατάλογο του 1984

Η ΙΚΕΑ αναμφίβολα συνέβαλε στην εξέλιξη του επίπλου όχι μόνο πατώντας πάνω στις κλασικές σκανδιναβικές γραμμές, αλλά και στην ενότητα της μορφής και της λειτουργικότητας των επίπλων διατηρώντας παράλληλα πολύ χαμηλά τις τιμές. Στην έκθεση υπάρχουν ακόμα και οι «αποτυχίες» της εταιρείας.

upl5767ba85df344

Τα κεντρικά γραφεία της ΙΚΕΑ βρίσκονται στην πόλη Älmhult. Πολλοί από τους 9.000 κατοίκους έχουν μια λειτουργική σύνδεση με την εταιρεία.

Το περίφημο κεφτεδάκι ανάμεσα στα εκθέματα
Το περίφημο κεφτεδάκι ανάμεσα στα εκθέματα

Το να στήσουν την έκθεση ήταν αρκετά δύσκολο μια και το αρχείο Ikea κατέχει μόνο το 20% από τα εκθέματα που ήθελαν να συμπεριληφθούν. Κανένας δεν περίμενε ότι μετά από 40 χρόνια περίπου πολλά από τα προϊόντα ΙΚΕΑ θα είχαν γίνει συλλεκτικά. Πολλά από αυτά έχουν πια αποκτήσει ιστορική αξία και πωλούνται σε δημοπρασίες.

Πηγή: TheTOC.gr

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Μηχανογραφικό: Μέχρι την Πέμπτη η προθεσμία – Τα τμήματα που κερδίζουν τις προτιμήσεις!

ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

Διακοπές στην Αλβανία ψηφίζουν οι Έλληνες, ρίχνουν άκυρο στα ακριβά νησιά της Ελλάδας!

SPILL THE TEA

Σε άλλα νέα, η Sydney Sweeney κάνει tour στα ελληνικά νησιά και όλοι την ψάχνουν!

ΕΛΛΑΔΑ

Οι 10 πιο περιζήτητοι εργοδότες στον κλάδο της Τεχνολογίας στην Ελλάδα!

ΕΛΛΑΔΑ

Οι μισοί Έλληνες δεν θα πάνε φέτος διακοπές λόγω ακρίβειας σε εισιτήρια και διαμονή!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Μηχανογραφικό 2024: Απόψε τα μεσάνυχτα ανοίγει η πλατφόρμα – Μέχρι πότε η υποβολή του!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET