ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Φοιτητές Πολυτ. Κρήτης: «Δεν πάει άλλο – Η κατάσταση με τη φοιτητική στέγη έχει ξεφύγει!»

Νέο ακαδημαϊκό εξάμηνο, νέα προβλήματα με την εύρεση φοιτητικού σπιτιού...

Neopolis Team

3 Σεπτεμβρίου, 2024

Η αναζήτηση για φοιτητική στέγη έχει μετατραπεί σε πραγματικό εφιάλτη για τους πρωτοετείς και τις οικογένειές τους. Όσο νωρίς κι αν ανακοινώνει το Υπουργείο Παιδείας τις βάσεις και οι υποψήφιοι ενημερώνονται για τη σχολή επιτυχίας τους, το γεγονός ότι τα ενοίκια βρίσκονται στον Θεό, όπως επίσης τα διαθέσιμα σπίτια είναι ελάχιστα λόγω βραχυχρόνιας μίσθωσης, δεν αλλάζει. 

Το πρόβλημα δεν είναι (τόσο) το χρονικό διάστημα που δίνεται για εύρεση στέγης. Είναι οι τιμές που συναντούν όσοι ψάχνουν για ένα κατάλυμα που θα τους φιλοξενήσει για τα επόμενα 4 χρόνια, όσο θα σπουδάζουν.

Οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης είναι ένα τέτοιο θύμα των καιρών, αλλά είναι επίσης αποφασισμένοι να απαιτήσουν τα αυτονόητα. «Η κατάσταση με την αναζήτηση και το κόστος της φοιτητικής στέγης έχει ξεφύγει!», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, μιλώντας εκ μέρους όλων των φοιτητών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Εστίας Πολυτεχνείου Κρήτης, «καθημερινά εκατοντάδες αναζητούμε για μέρες ένα σπίτι για τις σπουδές μας και ερχόμαστε αντιμέτωποι με πανάκριβα ενοίκια για σπίτια ‘τρύπες’ και ερείπια, ενώ στις τουριστικές περιοχές δε βρίσκουμε καν δωμάτιο, λόγω της τουριστικής αξιοποίησης. Την ίδια στιγμή οι εστίες που υπάρχουν είναι ελάχιστες, ενώ πολλά από τα πανεπιστήμια που περάσαμε δεν έχουν καν. Ακόμα και στις ελάχιστες φοιτητικές εστίες δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το πότε θα γίνουν οι εισδοχές για το νέο έτος με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε στον αέρα».

Ως ένδειξη διαμαρτυρίας λοιπόν, οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης στηρίζουν την Πανελλαδική Μέρα Δράσης για τη Φοιτητική Στέγη που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Σεπτέμβρη και οργανώνουν κινητοποιήσεις και δράσεις για το επόμενο διάστημα.

Είμαστε σε αδιέξοδο και δεν ξέρουμε αν θα καταφέρουμε να ξεκινήσουμε τις σπουδές μας!

Ακόμη, στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

«Την ίδια στιγμή είμαστε χιλιάδες όσοι δεν μπορούμε να αντέξουμε στα ενοίκια που έχουν φτάσει στο θεό, που είχαμε ένα σπίτι και τώρα βλέπουμε πως δεν βγαίνει καν ο μήνας. Ειδικά φέτος με την ακρίβεια που σαρώνει τις αντοχές των οικογενειών μας δεν υπάρχουν περιθώρια αφού το κόστος σπουδών ξεπερνά τα 1000€!

Η κυβέρνηση και το υπουργείο δεν έχει πάρει ΚΑΝΕΝΑ απολύτως μέτρο…

Οι Φοιτητικές εστίες καλύπτουν λιγότερο από το 7% όσων σπουδάζουν μακριά από το τόπο κατοικίας τους ενώ σε 17 φοιτητουπόλεις και σε 6 ΑΕΙ της Αθήνας δεν λειτουργούν καν εστίες!

Μας κοροϊδεύουν με την «αύξηση στο στεγαστικό επίδομα» που αφορά ελάχιστους, αποκλείει όσους σπουδάζουν σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη και πρακτικά είναι… 125€ το μήνα όταν τα ενοίκια φτάνουν τα 400-500 ευρώ ακόμα και για γκαρσονιέρα!

Δεκάδες ακίνητα των ΑΕΙ να προορίζονται για εμπορική και επιχειρηματική αξιοποίηση και όχι για την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών τους!

Τα ενοίκια συνολικά έχουν αυξηθεί κατά 53% τα τελευταία πέντε χρόνια με αποτέλεσμα πάνω από το 40% να δυσκολεύεται ή να αδυνατεί να πληρώσει.

Στο Πολυτεχνείο Κρήτης, παρά τις νέες επεκτάσεις φάσεων, οι φοιτητικές εστίες είναι πολύ μακριά από την πραγματική κάλυψη των αναγκών! Μαζί με την Δ’ Φάση που τώρα ξεκίνησε την ανέγερσή της, οι θέσεις θα αυξηθούν από τις 304 στις 472, αριθμός που είναι πολύ μακριά από το σύνολο των προπτυχιακών φοιτητών του Πολυτεχνείου, δηλαδή περίπου 6500! Η πρυτανεία δηλαδή διαφημίζει πως «έχει λύσει το ζήτημα της στέγασης στα Χανιά» με δωμάτια που τώρα καλύπτουν περίπου το 4.5% των φοιτητών! (7% όταν χτιστεί η Δ’ Φάση) Μάλιστα σε εφημερίδες δηλώνουν πως θα εκκινηθεί και η επιχειρηματική αξιοποίηση των εστιών μέσα στα καλοκαίρια με λειτουργία των summer schools!(μάλλον πετόντας εκτός δωματίου τους εστιακούς φοιτητές;)

Ακόμα ο εσωτερικός κανονισμός των εστιών, με την αύξηση των ακαδημαϊκών κριτηρίων σε 30 ects τον χρόνο(περίπου 6-7 μαθήματα περασμένα ανά έτος), με τα 50€ χαράτσι για την εισαγωγή σε ένα δωμάτιο αντιμετωπίζει την στέγαση ως «τυράκι» την στιγμή που αυτή αποτελεί βασική ανάγκη ενός φοιτητή! Δεν θα επιτρέψουμε κανένας φοιτητής που πληροί τα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια και δικαιούται δωμάτιο να πεταχτεί εκτός εστιών!

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ. Μας έχουν παρατημένους!

Οι φοιτητές έχουμε αφεθεί έρμαια της αγοράς ακινήτων και το «δικαίωμα στις σπουδές» εξαρτάται από την τσέπη μας. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο, δεν δίνει ούτε 1€ για τη φοιτητική στέγη όταν για τους μεγαλοεπιχειρηματίες δίνει εκατομμύρια.

Μας λένε ότι το κράτος δεν έχει λεφτά για ανέγερση νέων εστιών, δωρίζουν απλόχερα 35 ολόκληρα στρέμματα στο ΙΤΕ για δημιουργία εγκαταστάσεων δίπλα στο Πολυτεχνείο, με χρηματοδότηση το ιλιγγιώδες ποσό των 55 εκατομμυρίων ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης!

Δεν πάει άλλο! Θέλουμε να σπουδάσουμε – Πάρτε τώρα μέτρα!

Κανένας μόνος του! Οι φοιτητικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα διεκδικούμε άμεσα μέτρα ανακούφισης για τους φοιτητές!

Άμεση έναρξη της διαδικασίας εισδοχής στις φοιτητικές εστίες! Να ολοκληρωθούν έγκαιρα οι διαδικασίες εισδοχής των φοιτητών.

Εξασφάλιση δωματίων με ευθύνη του κράτους και των ιδρυμάτων για τη διαμονή όσων δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν.

Γενναία αύξηση του στεγαστικού επιδόματος με βάση τις αυξήσεις στα ενοίκια. Να διευρυνθούν οι δικαιούχοι και η καταβολή να γίνεται στην αρχή της χρονιάς.

Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και κτίριων του Δημοσίου για την κατασκευή νέων σύγχρονων εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια Άμεση επισκευή, ανακαίνιση των υπαρχουσών εστιών, ποιοτικές υπηρεσίες, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό, χωρίς εργολάβους.

Στήριξη της φοιτητικής μέριμνας! Δωρεάν σίτιση, μετακίνηση και internet για όλους. Μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ένταξη της φοιτητικής στέγης στο κοινωνικό τιμολόγιο. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.

Δικαίωμα μετεγγραφής για όλους τους φοιτητές που το έχουν ανάγκη, με διεύρυνση των οικονομικών – κοινωνικών κριτηρίων, αντιστοίχιση όλων των ομοειδών τμημάτων, να καταργηθούν οι απαράδεκτοι “κόφτες”.

Κατάργηση των ακαδημαϊκών κριτηρίων για την είσοδο των φοιτητών στην εστία.

Κατάργηση του ανεπιστρεπτί χαρατσιού των 50ευρώ για την είσοδο στις εστίες.

Οι φοιτητές που δεν μπορούν να μετακομίσουν εν μέσω της εξεταστικής λόγω της ανακαίνισης της Α’ Φάσης εστιών να μπορούν να αρνηθούν και να προχωρήσει σε επόμενο χρονικό διάστημα η ανακαίνιση.

Συντήρηση του μηχανολογικού και υδραυλικού εξοπλισμού των εστιών που διαρκώς βγάζει βλάβες με ευθύνη του κράτους. Να επισκευαστούν άμεσα με καινούργια και ποιοτικά ανταλλακτικά τα μπόιλερ και τα υδραυλικά των εστιών που συνεχώς παρουσιάζουν βλάβες!

Στηρίζουμε την Πανελλαδική Μέρα Δράσης για τη Φοιτητική Στέγη στις 10 του Σεπτέμβρη! Οργανώνουμε κινητοποιήσεις και δράσεις το επόμενο διάστημα!».

Διάβασε κι αυτό

Φοιτητικές Εστίες Βόλου: VIP καταστάσεις με μόνο 40 δωμάτια για τους πρωτοετείς!

Neopolis Team

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου για το 2024 – Τα ελληνικά ΑΕΙ που βρέθηκαν στη λίστα!

UNI LIFE & TIPS

Ζητήσαμε από το ChatGPT να κάνει roast τα ελληνικά πανεπιστήμια και ο bro δεν λογάριασε τίποτα!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ελλάδα και Ιταλία στις χώρες της ΕΕ με το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης πτυχιούχων!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

We are with U: Ένα έργο με στόχο την ευαισθητοποίηση φοιτητ(ρι)ών για έμφυλη ισότητα στην εργασία!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET