ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Ιωαννίνων: Μειώνονται συνεχώς οι φοιτητές – Πάνω από 1000 οι κενές θέσεις φέτος!

Τόσο το πανεπιστήμιο όσο και η πόλη, προβληματίζονται με την κατάσταση.

Neopolis Team

12 Αυγούστου, 2024

Η ερήμωση των περιφερειακών πανεπιστημίων είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί πολύ την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ένα σημαντικό μέρος των κενών θέσεων καταλογίζεται στην ΕΒΕ, αλλά δεν είναι η μόνη που ευθύνεται για το γεγονός.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων βρίσκεται ανάμεσα στα Ιδρύματα που βλέπουν συνεχώς τους εισακτέους του να μειώνονται και αναζητά τρόπους να αντιστρέψει την κατάσταση. Η ελάχιστη βάση εισαγωγής είναι σίγουρα ένας παράγοντας, αλλά ένας άλλος επίσης, είναι το υψηλό κόστος ζωής που πλέον αποτελεί εμπόδιο για πολλές οικογένειες που θέλουν να σπουδάσουν τα παιδιά τους σε άλλη πόλη. Ενοίκια, μετακινήσεις, λογαριασμοί, θέρμανση, όλα αυτά μπαίνουν στον μακρύ κατάλογο των εξόδων και δημιουργούν ένα συνολικό ποσό που δύσκολα καταφέρνει να καλύψει ένας φοιτητής.

Ανησυχία για την οικονομική ζωή των φοιτητουπόλεων

Μαζί με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που σημειώνει πάνω από 1000 κενές θέσεις, ανησυχούν και οι πόλεις που φιλοξενούν τμήματά του. Ιωάννινα, Άρτα και Πρέβεζα, έχουν μάθει να ζουν με τους φοιτητές τους. Είναι μια σταθερά στην οικονομία τους, που τελευταία έχει αρχίσει να μεταβάλλεται προκαλώντας κινητοποιήσεις των τοπικών φορέων. Μιλώντας με νούμερα, όσον αφορά τα Ιωάννινα, από τους περίπου 110.000 κατοίκους της πόλης, οι φοιτητές ξεπερνούν τους 20.000.

Τα τμήματα που πλήττονται περισσότερο

Όπως τονίζει η πρύτανης, Αννα Μπατιστάτου, στην Καθημερινή, τμήματα όπως η Ιατρική, η Λογοθεραπεία, τα Οικονομικά, οι Βιολογικές Εφαρμογές κ.α. είναι σταθερά πλήρη σε αριθμό.

Οι απώλειες των εισακτέων φέτος καταγράφονται στο τμήμα Μαθηματικών όπου από τις 255 θέσεις καλύφθηκαν οι 55, στο τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής όπου από τις 191 θέσεις καλύφθηκαν οι 23, στο τμήμα Φυσικής όπου από τις 199 θέσεις καλύφθηκαν οι 86, ενώ η μεγαλύτερη έκπληξη απ’ όλα ήταν το τμήμα Μουσικών Σπουδών, όπου φέτος εισάγονται 15 φοιτητές έναντι 137 πέρυσι.

Η συνεργασία του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων με τον Δήμο Ιωαννιτών

Η ανάγκη για δράση λοιπόν είναι εμφανής, με τον Δήμαρχο Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα, να δηλώνει: «Η φθίνουσα πορεία του φοιτητικού πληθυσμού τα τελευταία χρόνια είναι ένα θέμα που μας απασχολεί ιδιαίτερα». Ο ίδιος σημείωσε ότι είχε συνάντηση με την πρύτανη του πανεπιστημίου, καθώς επίσης ότι σχεδιάζεται μια σειρά μέτρων προκειμένου να δοθούν κίνητρα στους φοιτητές ώστε να επιλέγουν τα Γιάννενα για τις σπουδές τους.

Μεταξύ άλλων, θα ληφθούν μέτρα για τη στέγαση των φοιτητών και των φοιτητριών, ενώ έγινε και συνάντηση της πρύτανη και του δημάρχου με τον πρόεδρο του αστικού ΚΤΕΛ Ν. Ιωαννίνων, στην οποία συμφωνήθηκε ο Δήμος Ιωαννίνων να συμβάλει στο κόστος μετακίνησης, μειώνοντας στο ελάχιστο τη μηνιαία φοιτητική κάρτα μεταφορών για όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Επιπλέον στα πλάνα είναι η παροχή κουπονιών στους φοιτητές με τα οποία θα έχουν εκπτώσεις από μία σειρά καταστημάτων της πόλης.

Παρέμβαση του Επιμελητηρίου

Παρέμβαση σε ότι αφορά τη μείωση του αριθμού των φοιτητών έκανε και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, εκφράζοντας την ανησυχία του για την επίδραση της ΕΒΕ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, το έτος 2023-2024 έμεινα κενές 1.122 θέσεις εισακτέων, ενώ την προηγούμενη χρονιά είχαν μείνει κενές 1.193 θέσεις.

Επισημαίνει ακόμη ότι «η Ήπειρος, μια από τις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρώπης, πλήττεται σοβαρά από αυτή την κατάσταση. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αποτελεί σημαντικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας, και η μείωση του αριθμού των φοιτητών έχει αρνητικές επιπτώσεις σε πολλαπλά επίπεδα. Η μείωση του φοιτητικού πληθυσμού επηρεάζει άμεσα την τοπική οικονομία, καθώς λιγότεροι φοιτητές συνεπάγονται λιγότερη ζήτηση για ενοικιαζόμενα καταλύματα, καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας, ενώ πλήττονται μια σειρά από κλάδους όπως αυτοί του εμπορίου, των μεταφορών καθώς και άλλες υπηρεσίες. Η υποβάθμιση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μειώνει την ελκυστικότητα της περιοχής για νέους και επενδύσεις, επιδεινώνοντας την ήδη δύσκολη οικονομική κατάσταση της Ηπείρου».

Εκδηλώσεις υποδοχής πρωτοετών

Στα πλαίσια των προσπαθειών να γίνει το Παν. Ιωαννίνων πιο ελκυστικό, το Ίδρυμα, μαζί με τον Δήμο, ανακοίνωσαν μια σειρά εκδηλώσεων για την υποδοχή των πρωτοετών τον Οκτώβριο.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το πρόγραμμα των συνεργειών θα λάβει χώρα το δεύτερο 10ήμερο του Οκτωβρίου και θα περιλαμβάνει κεντρικές εκδηλώσεις υποδοχής των πρωτοετών στο Πανεπιστήμιο και στην πόλη, ξεναγήσεις και περιηγήσεις σε μουσεία και αρχιτεκτονικά μνημεία, θεατρικά δρώμενα και άλλες πολύπλευρες δράσεις που θα ανακοινωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πάντειο ο 66χρονος που συνελήφθη για εμπρησμό στη Βάρη!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Εσωτερικό Erasmus: Ξεκινά από το νέο ακαδημαϊκό έτος το πρόγραμμα κινητικότητας φοιτητών!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Χιλιάδες οι κενές θέσεις στα ΑΕΙ – Ανησυχία για την ερήμωση των περιφερειακών παν/μίων!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET