ΕΛΛΑΔΑ

Ολυμπιακοί Αγώνες: Τα χρήματα που παίρνουν οι Έλληνες αθλητές που κερδίζουν μετάλλιο!

Μερικές χώρες το πάνε αρκετά πιο πέρα και χαρίζουν επίσης διαμερίσματα, αυτοκίνητα και... αγελάδες!

Neopolis Team

5 Αυγούστου, 2024

Το μετάλλιο στην Ολυμπιάδα είναι ανεκτίμητης αξίας και ο κύριος στόχος κάθε αθλητή. Η νίκη του είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή των πολυετών κόπων όσων συμμετέχουν και το σπουδαιότερο απόκτημα στην τροπαιοθήκη. Ωστόσο, οι Ολυμπιονίκες απολαμβάνουν κι άλλα έπαθλα, χρηματικά.

Όσοι ανεβαίνουν στο βάθρο αυτές τις ημέρες, επιστρέφουν στις χώρες τους όχι μόνο με το το χρυσό/ασημένιο/χάλκινο «κολιέ», τη μασκότ των Αγώνων και το χρυσό κουτί που περιέχει έργο του Παριζιάνου δημιουργού Αλμπέρτο Γκατόνι, αλλά και ένα πολύ γενναιόδωρο πριμ σε ορισμένες περιπτώσεις. 

Στόχος αυτής της επιβράβευσης είναι να αποτελέσει κίνητρο για τους αθλητές, ώστε να εκπροσωπήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη χώρα τους στη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση. Σε άλλες περιπτώσεις, αυτή περιλαμβάνει πολύ υψηλά ποσά, διαμερίσματα, τσάμπα ποτά, ακόμα και… συνταξιοδότηση.

Μιλώντας για πληρωμές όμως, στο Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη σημειώνονται οι υψηλότερες. Στην πρώτη περίπτωση, οι χρυσοί Ολυμπιονίκες θα λάβουν 6 εκατ. δολάρια Χονγκ Κονγκ (768.000 δολάρια), οι ασημένιοι και οι χάλκινοι νικητές θα κερδίσουν 3 εκατ. δολάρια Χονγκ Κονγκ και 1,5 εκατ. δολάρια Χονγκ Κονγκ, αντίστοιχα.

Η Σιγκαπούρη από την πλευρά της, δίνει στους Ολυμπιονίκες 1 εκατ. δολάρια Σιγκαπούρης (745.300 δολάρια) για το χρυσό μετάλλιο, 500.000 SG$ για το ασημένιο και 250.000 SG$ για το χάλκινο.

Τα αυτοκίνητα, τα διαμερίσματα και οι αγελάδες-έπαθλα

Οι Ολυμπιονίκες του Καζακστάν, πέρα από 250.000 δολάρια για το χρυσό, 150.000 δολάρια για το αργυρό και 75.000 δολάρια για το χάλκινο, λαμβάνουν επίσης διαμερίσματα.

Τα πραγματικά παράδοξα όμως, τα είδαμε στη Μαλαισία, στην Ιαπωνία και στην Ινδονησία.

Στην περίπτωση της πρώτης χώρας, μία τοπική αλυσίδα είχε υποσχθεί ότι οι αθλητές που θα εκπροσωπούσαν τη χώρα στους Αγώνες του Τόκιο θα έπαιρναν δωρεάν φαγητό και teh tarik (ένα ζεστό ρόφημα τσαγιού με γάλα που είναι δημοφιλές σε όλη τη Νοτιοανατολική Ασία) για όλη τους τη ζωή, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ενώ η Γιαπωνέζα παίκτρια επιτραπέζιας αντισφαίρισης Kasumi Ishikawa έλαβε δώρο 100 σακούλες ρύζι μετά την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στους Αγώνες του Τόκιο. Τέλος, στις Ινδονήσιες χρυσές αθλήτριες του μπάντμιντον Apriyani Rahayu και Greysia Polii κληροδοτήθηκαν 5 αγελάδες, ένα εστιατόριο και ένα νέο σπίτι.

Στους Νοτιοκορεάτες διακριθέντες από την άλλη, δίνονται ακόμα και… συντάξεις εκτός από το χρηματικό έπαθλο. Πέρα από το ποσό των 63 εκατομμυρίων κορεατικών γουόν (43.288 δολάρια), οι χρυσοί Ολυμπιονίκες της Νότιας Κορέας έχουν επίσης η δυνατότητα επιλογής μεταξύ μιας ισόβιας μηνιαίας σύνταξης 1 εκατομμυρίου γουόν ή ενός εφάπαξ ποσού 67,2 εκατ. γουόν. Αντίστοιχα, ένας ασημένιος Ολυμπιονίκης κερδίζει 35 εκατ. γουόν και ένας χάλκινος Ολυμπιονίκης 25 εκατ. γουόν. Ορισμένοι αθλητές θα μπορούσαν επίσης να λάβουν και άλλα δώρα, όπως δωρεάν ποτά και μεταφορικά μέσα.

Τι κερδίζουν οι Έλληνες Ολυμπιονίκες

Στα δικά μας τώρα, πολλοί μεγάλοι Έλληνες αθλητές, έχουν παραπονεθεί κατά καιρούς για την ανύπαρκτη στήριξη του ελληνικού κράτους στον ατελείωτο αγώνα που κάνουν όχι μόνο μέσα στα στάδια και τα γήπεδα, αλλά κι εκτός αυτών, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στο πιο υψηλό επίπεδο. Μπορεί, λοιπόν, στη διαδρομή να μην είναι εκεί, αλλά επιβραβεύει τις νίκες γενναιόδωρα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το SPORT 24, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού προσφέρει 90.000€ σε όποιον κατακτήσει χρυσό μετάλλιο, 60.000€ σε όποιον κατακτήσει το ασημένιο (Απόστολος Χρήστου στα 200 μέτρα ύπτιο) και 50.000€ σε όποιον κατακτήσει το χάλκινο (Θεόδωρος Τσελίδης στα 90 κιλά τζούντο, Παπακωνσταντίνου – Γκαϊδατζής στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών, Κοντού – Φίτσιου στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών, Λευτέρης Πετρούνιας στους κρίκους).

Τα ποσά αυτά, τοποθετούν τη χώρα μας ανάμεσα σε εκείνες που προσφέρουν τα υψηλότερα πριμ παγκοσμίως. Ωστόσο, οι ανταμοιβές δε σταματούν εκεί. Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή έχει εγκρίνει ένα ποσό 200.000€, το οποίο θα μοιραστεί στις ομοσπονδίες των αθλημάτων που έφεραν μετάλλια στη χώρα και εκείνες θα το διαχειριστούν όπως κρίνουν σωστό.

Μην ξεχνάμε και τα ποσά από χορηγίες που μπορεί να έχει κάθε αθλητής (η Δώρα Γκουντούρα πήρε από δικό της σπόνσορα πριμ κατάκτησης μεταλλίου μετά από τον αποκλεισμό της στα προημιτελικά της ξιφασκίας).

Από εκεί και πέρα, μετάλλιο σημαίνει επίσης διορισμός στο δημόσιο τομέα, απονομή της ιδιότητας του εφέδρου εν ενεργεία αξιωματικού βαθμού Ανθυπολοχαγού, απευθείας εισαγωγή σε οποιαδήποτε σχολή ή τμήμα ΑΕΙ και απευθείας εισαγωγή σε Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής στον Αθλητισμό (ΣΕΦΑΑ).

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

H Εμμανουέλα Κατζουράκη επέζησε από τα Τέμπη και κατέκτησε την 5η θέση στο Παρίσι!

ΕΛΛΑΔΑ

To πρώτο πλωτό σουβλατζίδικο στην Αμοργό, είναι βασικός λόγος για να την επισκεφθείς!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση!

ΕΛΛΑΔΑ

Το γατάκι που σώθηκε από τουρίστρια στις Σπέτσες έχει Insta και είναι το αγαπημένο μας προφίλ!

ΕΛΛΑΔΑ

Το «Νησί των Νεκρών» είναι το ελληνικό νησάκι στο οποίο δε θα κλείσουμε ποτέ διακοπές!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET