ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΟΠΑ: 8 στους 10 αποφοίτους βρίσκουν αμέσως δουλειά, οι περισσότεροι στο αντικείμενό τους!

ΟΠΑ supremacy: confirmed!

Neopolis Team

16 Ιουλίου, 2024

Η απορρόφηση των αποφοίτων μιας σχολής στην αγορά εργασίας, είναι ένα σημαντικό κριτήριο για την επιλογή της σχολής αυτής. Στο πανεπιστήμιο μπαίνεις με σκοπό να πάρεις πτυχίο και στη συνέχεια αυτό να σου προσφέρει δουλειά. Μια διαδικασία όπου ξέρουμε πως ορισμένα «χαρτιά» είναι πιο δυνατά από άλλα, όπως αυτά των μεγάλων πανεπιστημίων.

Ανάμεσά τους και το ΟΠΑ, το οποίο αποτελεί το πιο δημοφιλές και περιζήτητο οικονομικό πανεπιστήμιο της χώρας.

Ως τέτοιο λοιπόν, φαίνεται να εξασφαλίζει σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση στους αποφοίτους του, καθώς το 80% αυτών εργάζονται. Ενώ 9 στους 10 (89%) εργαζόμενους απόφοιτους, απασχολούνται σε full time job.

Τα παραπάνω ποσοστά προέκυψαν από έρευνα του ίδιου του Ιδρύματος, η οποία πραγματοποιήθηκε για 4η φορά, μετά το 2012, 2018 και 2021. Σκοπός αυτής ήταν ο προσδιορισμός του αντικειμένου και του επιπέδου των σπουδών των αποφοίτων, των συνθηκών της επαγγελματικής τους απασχόλησης και των επαγγελματικών τους βημάτων, καθώς και η αποτύπωση της άποψής τους για μια σειρά θεμάτων που κρίνονται σημαντικά για την ποιότητα των προσφερόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών του πανεπιστημίου.

Ο πληθυσμός της έρευνας ανήλθε σε 4.555 απόφοιτους σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του τμήματος Εκπαίδευσης του ΟΠΑ, στους οποίους ζητήθηκε να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο σε ηλεκτρονική μορφή. Συνολικά, ελήφθησαν 1.566 απαντήσεις.

Βάσει αυτών λοιπόν, προκύπτει ακόμη ότι απ’ όσους δεν εργάζονται, μόλις το 3% δήλωσε ότι δε βρίσκει δουλειά ενώ το επιθυμεί. Το υπόλοιπο ποσοστό αφορά αποφοίτους που συνεχίζουν τις σπουδές τους, είναι φαντάροι ή δεν επιθυμούν να εργαστούν.

Κάτι ακόμα που έχει σημασία να δούμε αναφορικά με τη δύναμη του πτυχίου, είναι αν οι απόφοιτοι που εργάζονται, το κάνουν πάνω στο αντικείμενό τους. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, σχεδόν 6 στους 10 δουλεύουν σε απόλυτα συναφές και συναφές αντικείμενο, ενώ το 90% εργάζεται στην Ελλάδα.

Πόσο ευχαριστημένοι δηλώνουν οι απόφοιτοι με τις σπουδές και την επαγγελματική τους αποκατάσταση;

Η ολοκλήρωση των σπουδών και η εύρεση εργασίας από μόνα τους δε λένε πολλά, εάν δε συνοδεύονται από προσωπική ικανοποίηση. Σύμφωνα με την έρευνα του ΟΠΑ, το 72% δηλώνει ευχαριστημένο με τις γνώσεις και τις δεξιότητες που έλαβε στο πανεπιστήμιο. Θεωρεί δηλαδή ότι πήρε τα απαραίτητα εφόδια για την επαγγελματική του ζωή.

Το 75% είναι ευχαριστημένο με τα μαθήματα και το 68% από το διδακτικό προσωπικό.

Σχετικά με τις υποδομές, παρά την αύξηση της ικανοποίησης στο 33%, η δυσαρέσκεια παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Τέλος, η πλειοψηφία των αποφοίτων (82%) απάντησε θετικά ως προς την πρόθεση σύστασης του ΟΠΑ σε τρίτους για προπτυχιακές σπουδές.

Όσον αφορά την εργασία, το μεγαλύτερο ποσοστό των αποφοίτων (85%) δηλώνει πολύ και πάρα πολύ ευχαριστημένο από την παρούσα θέση του.

Ενώ σχετικά με τις απολαβές, το ύψος των μηνιαίων αποδοχών που δήλωσαν οι απόφοιτοι των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, διαμορφώνει μέσο μισθό ύψους 1.175€ – αυξημένος κατά 24% από τα αντίστοιχα μεγέθη του 2021.

Επίσης, την εμπιστοσύνη απέναντι στο ΟΠΑ δείχνει και το ποσοστό των αποφοίτων που το επιλέγουν για μεταπτυχιακές σπουδές. Αυτό συγκεκριμένα αγγίζει το 60%, ενώ σχεδόν 7 στους 10 επιλέγουν μεταπτυχιακές σπουδές με άμεση συνάφεια με τις προπτυχιακές σπουδές τους.

Εδώ θα βρεις ολόκληρη την έρευνα.

Διάβασε κι αυτό

ΕΜΠ: Σχεδόν όλοι οι πτυχιούχοι βρίσκουν δουλειά αμέσως μετά την αποφοίτηση!

Neopolis Team

Διάβασε κι αυτό

Τα ελληνικά πανεπιστήμια που βγάζουν τους περισσότερους επιχειρηματίες!

Neopolis Team

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

UNI LIFE & TIPS

Ζητήσαμε από το ChatGPT να κάνει roast τα ελληνικά πανεπιστήμια και ο bro δεν λογάριασε τίποτα!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ελλάδα και Ιταλία στις χώρες της ΕΕ με το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης πτυχιούχων!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

We are with U: Ένα έργο με στόχο την ευαισθητοποίηση φοιτητ(ρι)ών για έμφυλη ισότητα στην εργασία!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Ιωαννίνων: Μειώνονται συνεχώς οι φοιτητές – Πάνω από 1000 οι κενές θέσεις φέτος!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET