ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

Οι νέοι αδιαφορούν για το «πτυχίο πανεπιστημίου» – Ποια επαγγέλματα κερδίζουν έδαφος!

Οι ευκαιρίες είναι αλλού πλέον!

Neopolis Team

15 Ιουλίου, 2024

Τα βήματα για το πώς θα διασφαλιστείς εργασιακά είχαν χτιστεί, μέχρι που ήρθε η Gen Z να τα γκρεμίσει. Οι προηγούμενες γενιές νόμιζαν ότι τα είχαν βάλει όλα σε μια σειρά, ότι είχαν φτιάξει το σωστό πρόγραμμα, και όντως εν μέρει ίσχυε, αλλά πλέον κάτι τέτοιο δεν αρκεί.

Μέχρι πρότινος δηλαδή, το πλάνο ήταν να τελειώσεις το σχολείο, να πάρεις ένα πτυχίο και να μπεις σε μια δουλειά. Πλέον, τα τινά είναι δύο (και εντελώς αντίθετα μεταξύ τους): είτε πρέπει να έχεις του κόσμου τα χαρτιά (πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά κλπ) για να πετύχεις, είτε κανένα.

Στο τελευταίο σενάριο στρέφονται όλο και περισσότερα άτομα της Gen Z.

Πολλοί νέοι δεν αισθάνονται την ανάγκη να εφοδιαστούν με ένα χαρτί πανεπιστημίου, καθώς μπορούν να κάνουν το cooking τους και χωρίς αυτό. Για να το πούμε αλλιώς, είναι η απάντηση στο γεγονός ότι έχουμε τόσους entrepreneurs. Οι Gen Zers αρνούνται να φάνε τα χρόνια τους στα πανεπιστήμια για να δουλεύουν για αφεντικά στη συνέχεια, προτιμούν να κάνουν τις δικιά τους μπίζνα.

Σύμφωνα με την πρώτη έκδοση της Jobber’s Blue-Collar Report, όπου ερωτήθηκαν 1.000 άτομα ηλικίας 18-20 ετών, τα 2/3 (63%) παραδέχτηκαν ότι θέλουν να ξεκινήσουν μια δική τους επιχείρηση σε κάποια φάση της ζωής τους, ενώ το 11% το έχει κάνει ήδη.

Το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου όμως είναι: Τι είδους επιχειρήσεις συμφέρει να ξεκινήσουν;

Η Jobber απευθύνθηκε σε χιλιάδες ιδιοκτήτες επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών στο σπίτι και κατέληξε στο ότι η εύρεση αξιόπιστου εργατικού δυναμικού είναι μια πρόκληση που αντιμετωπίζουν όλοι τους. «Εάν έχετε προσπαθήσει να καλέσετε έναν υδραυλικό, έναν τεχνικό κλιματισμού ή οποιονδήποτε αριθμό ειδικευμένων επαγγελματιών για να κάνουν εργασίες στο σπίτι σας, πιθανότατα έχετε βιώσει την έλλειψη εργατικού δυναμικού από πρώτο χέρι», αναφέρει ο Σαμ Πίλαρ ιδρυτής και CEO Jobber στο Fortune.

Τα σπίτια και άλλες υποδομές γερνούν, που σημαίνει ότι αυξάνεται η ανάγκη για επισκευές, συντήρηση και αναδιαμόρφωσή τους. Ταυτόχρονα όμως, οι ειδικευμένοι εργάτες συνταξιοδοτούνται και δεν υπάρχουν αρκετοί νέοι για να πάρουν τη θέση τους. Οι ειδικοί, λοιπόν, προβλέπουν ότι θα υπάρχουν 73.500 κενά κάθε χρόνο μόνο για ηλεκτρολόγους μέχρι το 2032.

Πρόκειται δηλαδή για ένα επάγγελμα που περιμένει με ανοιχτές αγκάλες να υποδεχτεί νέο εργατικό δυναμικό. Οι νέοι δείχνουν διατεθειμένοι να αρπάξουν αυτή την ευκαιρία, με τα 3/4 (75%) των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται για επαγγελματικές σχολές που προσφέρουν αμειβόμενη εκπαίδευση στην εργασία. Αυτό, σε επίπεδο ΗΠΑ εξηγείται και λόγω των φοιτητικών δανείων. Οι νέοι θέλουν να αισθάνονται ασφαλείς από αυτή την άποψη και να μη ξεκινούν τα χρέη από τόσο νωρίς.

Επίσης, έχουν επίγνωση του τι σημαίνει η τεχνητή νοημοσύνη για το μέλλον πολλών εργασιών και δε θέλουν να μπλέξουν με την αβεβαιότητα μιας θέσης που μπορεί να αντικατασταθεί ή να εξαλειφθεί από το AI.

Ο αριθμός των φοιτητών λοιπόν που επικεντρώνονται στην επαγγελματική εκπαίδευση όλο και αυξάνεται. Οι εγγραφές σε επαγγελματικές σχολές αυξήθηκαν 16% πέρυσι, αλλά δεν είναι αρκετό για να καλύψει το κενό, οπότε πρέπει να υπάρξει κι άλλη.

Το στίγμα γύρω από τις σχολές επαγγελματικής εκπαίδευσης

Οι στερεοτυπικές απόψεις γύρω από τις εν λόγω σχολές κρατούν ακόμα γερά, με το 74% των ερωτηθέντων να το επιβεβαιώνει και το 79% να λέει ότι οι γονείς τους θέλουν να συνεχίσουν στο πανεπιστήμιο μετά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ μόνο το 5% λέει το ίδιο για επαγγελματική σχολή.

Ένα ακόμα εμπόδιο εν τω μεταξύ, είναι ότι η Gen Z υποτιμά τις δυνατότητες κερδών από τα τεχνικά επαγγέλματα.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στην έρευνα πιστεύει ότι δεν είναι δυνατό να δημιουργηθούν επταψήφια έσοδα από την κηπουρική, την ηλεκτρολογία ή τις υδραυλικές εγκαταστάσεις. Ωστόσο, τα δεδομένα της Jobber για 200.000+ επαγγελματίες υπηρεσιών αποκαλύπτουν ότι δεν είναι μόνο οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις που μπορούν να αποκομίσουν μεγάλα κέρδη. Περισσότερο από το 50% των επιχειρήσεων κηπουρικής και υδραυλικών κερδίζουν τουλάχιστον 1 εκατομμύριο δολάρια κάθε χρόνο.

Ο Σαμ Πίλαρ, ιδρυτής και CEO Jobber, αναφέρει στο Fortune το παράδειγμα ενός επιχειρηματία που ξεκίνησε επιχείρηση περιποίησης γκαζόν και εξωραϊσμού, CMG Landscaping, όταν ήταν μόλις 13 ετών. Στο χρόνο που χρειάστηκε για τους συνομηλίκους του να αποφοιτήσουν από το πανεπιστήμιο, έχτισε την επιχείρησή του αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Τι πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη στα επαγγέλματα αυτά

Σύμφωνα με τον Πίλαρ,  υπάρχει ανάγκη για ενημέρωση για τις επιχειρηματικές και οικονομικές ευκαιρίες που παρέχονται από τα επαγγέλματα μέσω των μέσων ενημέρωσης, των social media και των ίδιων των κοινοτήτων.

Οι γονείς, οι παράγοντες επιρροής και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους νέους να εξερευνήσουν διαφορετικές επιλογές σταδιοδρομίας και να θεωρούν τις επαγγελματικές δραστηριότητες ως μια κερδοφόρα και ικανοποιητική καριέρα. Πρέπει επίσης να αναγνωριστεί και να εκτιμηθεί το ουσιαστικό έργο των επαγγελματιών του κλάδου. Όλα αυτά μαζί, μπορούν να αλλάξουν την πραγματικότητα γύρω από τα εν λόγω επαγγέλματα.

OUR20s

DIGITAL

Με το νέο app ‘Next by NBG’ όλα γίνονται πιο εύκολα, ακόμα και η διαχείριση των οικονομικών σου!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET