ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

Διακοπές στην Αλβανία ψηφίζουν οι Έλληνες, ρίχνουν άκυρο στα ακριβά νησιά της Ελλάδας!

Και πανέμορφα μέρη και οικονομικά. 🤷‍♀️

Neopolis Team

15 Ιουλίου, 2024

Κάποτε οι συζητήσεις για το καλοκαίρι ξεκινούσαν με την ερώτηση «πού θα πας φέτος διακοπές;». Πλέον, πρώτα ρωτάς αν θα πάει καθόλου διακοπές αυτός που έχεις απέναντί σου, κι αφού πιθανόν απαντήσει αρνητικά, κάνεις πατ πατ στον ώμο του σε ένδειξη συμπαράστασης και χαίρεσαι που δεν είσαι @ μόν@ που θα ξεμείνει στην πόλη.

Οι πιθανότητες να πάρεις αυτή την απάντηση είναι 50% για την ακρίβεια, αφού όπως έδειξε έρευνα, οι μισοί Έλληνες ρίχνουν άκυρο στις καλοκαιρινές διακοπές εξαιτίας των τιμών στα εισιτήρια και τα ακτοπλοϊκά. Από την άλλη, ένα σημαντικό ποσοστό δείχνει προτίμηση σε παραθαλάσσιες περιοχές άλλων χωρών, πιο οικονομικών. Οπότε δεν είναι το summer που μας χαλάει, είναι το greek summer συγκεκριμένα, που πλέον απευθύνεται σε ξένους τουρίστες αποκλειστικά. Και όπου να ‘ναι θα τους χάσει και αυτούς, μιας και τα τελευταία χρόνια βρίσκουν καλύτερα στις γειτονικές χώρες.

Η Τουρκία είναι ένα τέτοιο παράδειγμα που προσελκύει πάρα πολλούς τουρίστες ετησίως, κυρίως λόγω των οικονομικών διακοπών που προσφέρει.

Στην ίδια κατηγορία όμως έχει μπει και η Αλβανία, η οποία τελευταία αποτελεί πόλο έλξης τόσο για ξένους τουρίστες όσο για πολλούς Έλληνες.

@mtravelvlog 📍Ksamil – 🇦🇱 Albania • Ksamil makes summer paradise and is definitely a must-see on your Albania itinerary. Spend your time in Ksamil hopping around, discovering the town’s beautiful surrounding while bathing in the warm Mediterranean sun. • Would you love to spend some time in Albania? 😍 • 🎥 @mtravelvlog 🌐 www.mtraveltours.com • Subscribe on YouTube channel “MTravelVlog”. 🤩 • #albania #albaniariviera #riviera #visitalbania #mtravelvlog #saranda #visitsaranda #ksamil #ksamilsarande #visitksamil #sarandariviera #ioniansea #sea #beach #summer #albaniadestinations #ksamilislands #ksamilbeach ♬ Mwaki – Tiësto’s VIP Mix – Zerb & Sofiya Nzau

Η συγκεκριμένη χώρα έχει αποκτήσει άλλον αέρα και αυτό φαίνεται και με μια ματιά στα social media. Με ένα σκρολάρισμα στο TikTok αυτή την εποχή, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα πέσεις πάνω σε ένα βίντεο όπου η Αλβανία αποθεώνεται ως καλοκαιρινός προορισμός. Πρώτον, χάρη στα πανέμορφα παραθαλάσσια μέρη της και δεύτερον, για τα οικονομικά πακέτα που «χτυπούν» τα αντίστοιχα ελληνικά.

Περιοχές όπως Άγιοι Σαράντα, Χειμάρρα, Εξαμίλι, γνωρίζουν μεγάλη αύξηση της τουριστικής κίνησης και ανάμεσα στους παραθεριστές βρίσκονται και πολλοί Έλληνες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν από 5 χρόνια η προσέλευση των Ελλήνων ήταν μηδενική, ενώ σήμερα, οι τουριστικοί πράκτορες της Θεσσαλονίκης βλέπουν ότι η Αλβανία έχει ενταχθεί στους must προορισμούς για μικρές εξορμήσεις. Οι τιμές είναι πολύ πιο ελκυστικές βλέπεις, αφού το μπάτζετ σε υπερπολυτελή ξενοδοχεία της Αλβανίας είναι περίπου το μισό με εκείνο στα ελληνικά νησιά.

Όπως σημειώνει στο Thesstoday.gr ο Πασχάλης Γερομπανάκης, υπεύθυνος τουριστικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη:

«Η Αλβανία έχει ενταχθεί στα προγράμματά μας την τελευταία διετία και αποτελεί απο τις πρώτες επιλογές του κόσμου για ένα 3ήμερο ή 4ήμερο city break στα Βαλκάνια. Οι εκδρομές γίνονται όλο τον χρόνο εκτός καλοκαιριού, ιδιαίτερα σε τριήμερα και γιορτές όπως Πάσχα, ημέρα Αγίου Πνεύματος και 28η Οκτωβρίου. Οι Έλληνες επισκέπτονται περισσότερο περιοχές με έντονο ελληνικό στοιχείο, όπως οι Άγιοι Σαράντα, Χειμάρρα, Αργυρόκαστρο και Τεπελένι».

Δεν είμαστε όμως μόνο εμείς που εκτιμάμε περισσότερο τους γείτονές μας.

Το 2019 κατέφτασαν 6,4 εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο, ενώ το 2022 αυξήθηκαν σε 7,5 εκατομμύρια. Το 2023 όμως, έκανε τη μεγάλη διαφορά, αφού κατέλαβε την 4η θέση παγκοσμίως για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση των διεθνών τουριστικών αφίξεων, καταγράφοντας αύξηση 56% σε σχέση με το 2019.

Οι «Μαλδίβες της Ευρώπης» λοιπόν, όπως περιγράφεται η χώρα, έχουν μπει για τα καλά στο παιχνίδι. Έτσι, με τον ανταγωνισμό να αυξάνεται από πάσα κατεύθυνση, ίσως είναι ώρα για την Ελλάδα να αναθεωρήσει τη σιγουριά της στις προτιμήσεις του κόσμου και οι τουριστικοί προορισμοί να συνεχίσουν να προσπαθούν να προσελκύουν κόσμο (κυρίως ντόπιους) αντί να τον απωθούν.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

SPILL THE TEA

Σε άλλα νέα, η Sydney Sweeney κάνει tour στα ελληνικά νησιά και όλοι την ψάχνουν!

ΕΛΛΑΔΑ

Οι 10 πιο περιζήτητοι εργοδότες στον κλάδο της Τεχνολογίας στην Ελλάδα!

ΕΛΛΑΔΑ

Οι μισοί Έλληνες δεν θα πάνε φέτος διακοπές λόγω ακρίβειας σε εισιτήρια και διαμονή!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Μηχανογραφικό 2024: Απόψε τα μεσάνυχτα ανοίγει η πλατφόρμα – Μέχρι πότε η υποβολή του!

SPILL THE TEA

Ο Zac Efron αποκάλυψε την αιτία για το παραμορφωμένο του πρόσωπο και νιώσαμε άσχημα!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET