ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ;

6 βιβλία για την παραλία που θα σου κρατήσουν την καλύτερη συντροφιά!

Παραλία χωρίς βιβλίο γίνεται; Δεν γίνεται!

Η εποχή που όλοι οι δρόμοι οδηγούν, όχι στην Ρώμη, αλλά στην παραλία είναι εδώ και ακούει στο όνομα 🏝️καλοκαίρι🏝️! Ακόμα κι αν δίνεις εξεταστική, φαντάζομαι ήδη κάνεις εικόνα τι θα πάρεις μαζί σου στις διακοπές: μαγιό, αντηλιακό, σαγιονάρες, όλα τα μπόχο & σικ ρούχα και το κυριότερο, βιβλία. Μεταξύ μας τώρα, τι είναι μια μέρα στη θάλασσα χωρίς ένα (καλό) βιβλίο; Απαντάω εγώ: ΑΝΟΣΤΗ. 

Προσωπικά λοιπόν – και επειδή θεωρώ το καλοκαίρι την απόλυτη εποχή για τους αναγνώστες – πάντα κρατάω τα καλά βιβλία (κατά την ταπεινή μου άποψη 🙏🏻) για να τα συνδυάσω με κοκτέιλ, ξαπλώστρα και ήλιο. Φυσικά και έχω μεριμνήσει για σχεδόν όλα τα είδη, αφού πρώτος και καλύτερος είμαι εγώ που το πρωί διαβάζω hardcore αστυνομικά, βουτηγμένος στο λάδι μαυρίσματος, και το βράδυ cute ρομαντικά, ηλιοκαμένος με γιαούρτι.

Φόρεσε λοιπόν το μαγιό σου, ψεκάσου με αντηλιακό και πάμε για… βουτιά στα απόλυτα αναγνώσματα του καλοκαιριού, που αν δεν μπορέσεις να τα αφήσεις από τα χέρια σου, υπόσχονται σίγουρο κάψιμο (κυριολεκτικά και μεταφορικά)!

 ☀️ Χαρούμενο Μέρος – Emily Henry ☀️

Όχι ότι έχω… κάποιο obsession με την Emily Henry, όμως ο τρόπος που χειρίζεται τη γλώσσα είναι μαγικός (την έχω διαβάσει και στα αγγλικά και στα ελληνικά) και οι χαρακτήρες που πλάθει είναι απίστευτα ρεαλιστικοί. Το νέο της μυθιστόρημα λοιπόν, το «Χαρούμενο Μέρος», που φτάνει στα χέρια μας από τις Εκδόσεις Διόπτρα, είναι το απόλυτο καλοκαιρινό ανάγνωσμα – ή μάλλον μπορεί και να είναι το ίδιο το καλοκαίρι μέσα σε περίπου 500 σελίδες (μιλάω σοβαρά).

Τη γνώμη μου για το «Χαρούμενο Μέρος», θα τη βρεις και στο αυτάκι του βιβλίου:

Η γραφή της Emily Henry είναι μια αγκαλιά χαρμολύπης: σου ξεσκίζει την καρδιά, γεμίζοντάς την όμως με όλα τα συναισθήματα του κόσμου. Μια πρέζα αλμυρό αεράκι, λίγες φυσαλίδες αφρώδους οίνου και πολλή αγάπη, αποτελούν το Χαρούμενο Μέρος της Χάριετ. Χωρίς όμως τους ανθρώπους της, αλλά και τις αναμνήσεις που τους ενώνουν, τίποτα δεν θα είχε την ίδια σημασία. Η Κλίο, η Σαμπρίνα, ο Παρθ και η Κίμι είναι οι φίλοι που στην πορεία έγιναν οικογένεια – τόσο για τη Χάριετ όσο και για κάθε αναγνώστη. Από την άλλη πλευρά, ο Γουίν είναι το golden retriever που αποδεικνύει σε κάθε σελίδα πως το Χαρούμενο Μέρος μας μπορεί εντέλει να είναι και ένας άνθρωπος! Μια ιστορία για την ανακάλυψη του εαυτού, της οικογένειας που επιλέγουμε και της αγάπης που όλοι πρέπει να ζήσουμε. Επιβεβαιωμένα λοιπόν, σύμφωνα με τη Henry, το να νιώθεις πονάει… ευχάριστα! Γιατί αν δεν πονέσεις – έστω και λίγο – πώς ξέρεις ότι το έχεις νιώσει πραγματικά;

Περίληψη:

Η Χάριετ και ο Γουίν είναι το τέλειο ζευγάρι από τότε που γνωρίστηκαν στο κολέγιο, ταιριάζουν σαν το αλάτι με το πιπέρι, το μέλι με το τσάι, τον αστακό με τα ψωμάκια. Μόνο που τώρα πια – για λόγους που ακόμα δε θέλουν να συζητήσουν – δεν είναι μαζί. Χώρισαν πριν από πέντε μήνες και ακόμα δεν το έχουν πει στους κολλητούς τους!

Έτσι καταλήγουν να μένουν στο ίδιο δωμάτιο σε ένα εξοχικό στο Μέιν, που είναι ο τόπος απόδρασης της παρέας τους κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία. Το ετήσιο διάλειμμά τους από τον κόσμο, όπου για μία έντονη βδομάδα ευδαιμονίας αφήνουν πίσω τους την καθημερινή ζωή τους, καταναλώνοντας τεράστιες ποσότητες τυριού, κρασιού και θαλασσινών και απολαμβάνοντας την αλμυρή θαλασσινή αύρα με τους ανθρώπους που τους καταλαβαίνουν καλύτερα.

Μόνο που φέτος η Χάριετ και ο Γουίν λένε τρελά ψέματα, ενώ προσπαθούν να μη δίνουν σημασία στο πόσο απελπισμένα θέλουν ακόμα ο ένας τον άλλον. Γιατί το εξοχικό είναι προς πώληση κι αυτή η βδομάδα είναι η τελευταία που θα περάσουν όλοι μαζί σ’ αυτό το μέρος. Δεν αντέχουν να ραγίσουν τις καρδιές των φίλων τους και έτσι θα παίξουν τους ρόλους τους: η Χάριετ θα είναι η ειδικευόμενη γιατρός που ποτέ δεν ξεκινάει καβγάδες και ο Γουίν ο χαλαρός γόης που δεν αφήνει ποτέ να φανούν οι αδυναμίες του. Το σχέδιο είναι άψογο (αν το δεις από μεγάλη απόσταση φορώντας γυαλιά ηλίου λερωμένα με αντηλιακό).

Έπειτα από τόσα χρόνια έρωτα, πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να προσποιηθείς για μία βδομάδα ότι είσαι ακόμα ερωτευμένος… μπροστά σ’αυτούς που σε ξέρουν καλύτερα απ’ όλους;


⚓️ Μακγκάφιν – Βαγγέλης Γιαννίσης ⚓️

*Εντελώς τυχαία επέλεξα δυο βιβλία με ροζ εξώφυλλο, αλλά πάμε παρακάτω. Pink is the new black!*

Επιστρέφω στα γνώριμα εδάφη των αστυνομικών μυθιστορημάτων, που δεν είναι διόλου ροζ και για τα οποία θα θυσίαζα και το δεξί μου χέρι (ως αριστερόχειρας) αν μου έλεγαν ότι θα πάψουν να κυκλοφορούν. Σας έχω μιλήσει για τον Fitzek, δεν σας έχω πει κουβέντα όμως για τον Γιαννίση, επειδή κατά βάθος τον κάνω gatekeep. Ωστόσο, αξίζει με τα χίλια να διαβαστεί, γιατί είναι από τους λίγους στην Ελλάδα που δουλεύουν καλά το αστυνομικό.

Αν και τον έχουμε συνηθίσει σε πιο βαρύγδουπες υποθέσεις, στο «Μακγκάφιν» ο Γιαννίσης αποφάσισε να πρωτοτυπήσει (για τα ελληνικά δεδομένα) δημιουργώντας ένα κωμικοτραγικό συνονθύλευμα ηρώων και ιστοριών, με το βασικό storyline να εκτυλίσσεται σε ένα πλοίο προς απόσυρση. Ακόμα και η περίληψη μοιάζει με τα ανέκδοτα που λέγαμε μικροί (τα καλά, όχι τα κρύα) καθιστώντας το ένα άκρως απολαυστικό μυθιστόρημα για την παραλία!

Plus, είναι μόνο 320 σελίδες, οπότε βγαίνει άνετα. 😎

Περίληψη:

Το πάλαι ποτέ πετράδι στο στέμμα της Felekis Lines, το πλοίο Αφροδίτη, ετοιμάζεται για το τελευταίο του ταξίδι στο Αιγαίο, προτού μετατραπεί σε παλιοσίδερα. Οι παλιές καλές εποχές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και ο καταχρεωμένος πλοιοκτήτης Μάρκος Φελέκης έχει μονάχα μία επιθυμία: να συνοδέψει το αγαπημένο του καράβι στο στερνό του ταξίδι. Και ίσως αν αποδειχθεί τυχερός, να αλλάξει τη μοίρα του.

Στο λιμάνι του Πειραιά, μία τετραμελής οικογένεια επιβιβάζεται στο καράβι: ο πατέρας Ακίνδυνος, η μητέρα Νανά, η έφηβη κόρη Μικαέλα και η γιαγιά Βαρβάρα. Όλοι έχουν τα μυστικά τους – και κάποια από αυτά μπορεί να αποδειχθούν θανάσιμα, επειδή, δίχως να το ξέρουν, τα μέλη της οικογένειας έχουν από έναν τεράστιο στόχο πάνω στα κεφάλια τους.

Ένας επαγγελματίας δολοφόνος, που θέλει να φέρει εις πέρας την αποστολή του για να σώσει το αγαπημένο του ζώο, ένα τανούκι από τον ζωολογικό κήπο της Σαϊτάμα.

Ένα ζευγάρι πληρωμένων δολοφόνων, που θα πρέπει να αποφασίσουν εάν ο γάμος τους μπορεί να σωθεί ή αν θα ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους αφού αποβιβαστούν από το πλοίο.

Μία πληγωμένη γυναίκα που ζητά εκδίκηση από το άτομο που κατέστρεψε τη ζωή της.

Ένας stalker αποφασισμένος να πείσει την πρώην του να του δώσει άλλη μία ευκαιρία – με κάθε τρόπο.

Ποιος θα παραμείνει ζωντανός όταν το Express Αφροδίτη ολοκληρώσει το ταξίδι του;

Και στο επίκεντρο όλων, ένα μυστηριώδες αντικείμενο που κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς είναι, αλλά όλοι το αναζητούν – ένα Μακγκάφιν.

Μακγκάφιν [MacGuffin]: ένα προσχηματικό στοιχείο πάνω στο οποίο στήνεται η πλοκή. Ορισμένες φορές το Μακ­γκά­φιν μπορεί να είναι θολό, απροσδιόριστο, να περιγράφεται σε αδρές γραμμές και να παραμένει ανοιχτό σε κάθε ερμηνεία.


⏳ Όλα όσα θα σου πω αύριο – Elisabet Benavent ⌛️

Όταν ανακοινώθηκε η κυκλοφορία του συγκεκριμένου, είχα μείνει με το πόσο όμορφο εξώφυλλο έχει, αγνοώντας παντελώς ότι η συγγραφέας είναι αυτή που έχει γράψει την πασίγνωστη σειρά ‘Valeria’ του Netflix. Όποι@ την έχει δει, ξέρει ότι η Benavent είναι μαέστρος στο στυλ σαπουνόπερας και έχει έναν όμορφο τρόπο να πασπαλίζει το λ0β στόρυ στις σελίδες. Δεν είναι να απορεί κανείς που τα βιβλία της κυμαίνονται από τα 3.7 έως τα 4 αστεράκια (τρομακτικό κατόρθωμα για συγγραφέα αν με ρωτάς).

Από τις κριτικές φίλων μου και απ’ όσα έχω διαβάσει, το «Όλα όσα θα σου πω αύριο» είναι ένα νέο take για τους χωρισμούς, δίνοντας μια διαφορετική οπτική στο θέμα. Όπως και να ‘χει, το έχω ήδη χώσει στη βαλίτσα μου για να το καταβροχθίσω στην αμμουδιά. 🥹

Περίληψη:

Κι αν μπορούσες να αλλάξεις το παρελθόν – θα το έκανες;

ΜΙΡΑΝΤΑ. 33 ετών. Υποδιευθύντρια σε περιοδικό μόδας. Μια θέση που λατρεύει και της έχει χαρίσει μερικές από τις καλύτερες στιγμές της ζωής της – πριβέ κοκτέιλ πάρτι στο Λούβρο, Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι.

ΤΡΙΣΤΑΝ. 37 ετών. Δικηγόρος. Σιχαίνεται τη δουλειά του. Ονειρεύεται να γυρίσει στην πατρίδα του, στη θάλασσα και στην ηρεμία, και να ζήσει σε ένα σπίτι στην εξοχή με τη γυναίκα και τα παιδιά του, επειδή το μόνο που θέλει είναι να κάνει οικογένεια.

Η Μιράντα ήταν χαρούμενη με τον Τριστάν – και γι’ αυτό δεν καταλαβαίνει γιατί την παράτησε. Ξαναγυρίζει νοερά στις πιο μικρές και τις πιο σημαντικές στιγμές της σχέσης τους: από το πρώτο φιλί μέχρι τη στιγμή που αρχίζουν να εμφανίζονται οι αμφιβολίες και τα ερωτηματικά. Μακάρι να μπορούσε να τα είχε κάνει όλα διαφορετικά…

Ή μήπως τελικά μπορεί;


🟢 Στο Κέντρο του Κύκλου – Arne Dahl 🟢

Αν με ρωτήσει κάποιος από πού ξέρω τον Dahl πολύ πριν τον διαβάσω, θα του απαντήσω «από τα Μεταίχμιο Pocket». Δεν θυμάμαι αν τα έχω όλα, πάντως ξέρω σίγουρα πως το καινούριο του βιβλίο είναι το μόνο που έχω σε κλασική μορφή. Ο Γιαν που λέτε (αυτό είναι το πραγματικό του όνομα) είναι στη λίστα με τους πιο γνωστούς συγγραφείς οι οποίοι κατάγονται από χώρες που τους γεννάνε σαν τα κουνέλια: Σουηδία, Νορβηγία, Ηνωμένο Βασίλειο, κουλουπου.

Το αναγνωστικό κοινό – και η διεθνής επιτυχία – τον γνώρισε με την επιτυχημένη σειρά αστυνομικών μυθιστορημάτων με πρωταγωνιστές τα μέλη της Ομάδας Άλφα και τη βραβευμένη τετραλογία με πρωταγωνιστές τα μέλη της Ομάδας Opcop. Το καινούριο του δημιούργημα, «Στο κέντρο του κύκλου», είναι το πρώτο βιβλίο της πολυαναμενόμενης νέας σειράς «Νόβα».

Περίληψη:

Σε ένα χωράφι έξω από την Ουψάλα, εντοπίζεται νεκρός μέσα στη φλεγόμενη BMW του ο διευθυντής μιας βιομηχανίας χάλυβα. Το περιστατικό θεωρείται ατύχημα κι έτσι δεν εξετάζεται περαιτέρω. Όταν όμως συμβαίνει άλλο ένα «ατύχημα», η επιθεωρήτρια Εύα Νίμαν αντιλαμβάνεται ότι τρέχει κάτι σοβαρό, κάτι που φαίνεται να σχετίζεται με τη συζήτηση για το περιβάλλον. Μια μέρα λαμβάνει μία επιστολή, γραμμένη σε παλιά γραφομηχανή, η οποία δεν περιγράφει απλώς τα δύο περιστατικά, αλλά προβλέπει και μια επερχόμενη, πολύ χειρότερη επίθεση.

Η Νίμαν πρέπει να προλάβει. Γι’ αυτό κινητοποιεί την ειδική ομάδα NOΒA, μια ομάδα εκκεντρικών αστυνομικών που ασχολούνται με τις πιο ασυνήθιστες υποθέσεις. Πρέπει να ανακαλύψει ποιος κρύβεται πίσω απ’ όλα αυτά – ποιος βρίσκεται στο κέντρο του κύκλου.


🌈 Γεια σου όμορφη – Ann Napolitano 🌈

Άμα αρχίσω να γράφω πόσα διεθνή και εγχώρια μέσα έχουν μιλήσει γι’ αυτό το βιβλίο, θα μείνουμε εδώ μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Βλέπεις, το «Γεια σου όμορφη» ήταν – και είναι ακόμα – το talk of the town, αν το town είναι το BookTok και η Αθήνα μια γειτονιά στα προάστια. Πριν πιάσουμε τα της πλοκής, μπορούμε να συζητήσουμε για το καταπληκτικό εξώφυλλο που ευτυχώς κατάφεραν να φέρουν και στην Ελλάδα οι Εκδόσεις Ψυχογιός; Ναι, ναι, ναι και πάλι ναι!

Αφού χαζέψαμε λίγο εξώφυλλο, να σας πω και τα βασικά: «Το ‘Γεια σου όμορφη’ είναι ένας εξαίσιος φόρος τιμής στις Μικρές Κυρίες, το διαχρονικό κλασικό έργο της Λουίζα Μέι Άλκοτ, και ταυτόχρονα μια βαθιά συγκινητική αποτύπωση για το τι μπορεί να συμβεί όταν επιλέξεις να αγαπήσεις κάποιον γι’ αυτό που πραγματικά είναι.», γράφουνε οι εκδόσεις και εγώ ήδη πατάω «Πληρωμή» στο καλάθι μου. 🤪

Περίληψη:

Ο Γουίλιαμ Γουότερς μεγάλωσε σε ένα σπίτι βουβό από το χτύπημα μιας τραγωδίας, ένα σπίτι όπου οι γονείς του σχεδόν δεν άντεχαν να τον κοιτάξουν, πόσο μάλλον να τον αγαπήσουν – έτσι, όταν γνωρίζει την ενθουσιώδη και φιλόδοξη Τζούλια Πανταβάνο στο πρώτο έτος του στο κολέγιο, φωτίζεται ο κόσμος γύρω του. Μαζί με την Τζούλια μπαίνει στη ζωή του και η οικογένειά της, καθώς αυτή και οι τρεις αδερφές της είναι αχώριστες: Η Σιλβί, η ονειροπόλα της οικογένειας, νιώθει ευτυχισμένη έχοντας χωμένη τη μύτη της σε ένα βιβλίο· η καλλιτέχνιδα Σεσίλια είναι ένα ανυπότακτο πνεύμα και η υπομονετική Έμελιν τις φροντίζει όλες. Κοντά τους, ο Γουίλιαμ βιώνει μια πρωτόγνωρη ευχαρίστηση· η κάθε στιγμή στο σπίτι των Πανταβάνο είναι ένα χάος γεμάτο αγάπη.

Όμως, σκοτάδι αναδύεται από το παρελθόν του Γουίλιαμ και κλονίζει όχι μόνο τα προσεκτικά ενορχηστρωμένα σχέδια της Τζούλια για το μέλλον τους, αλλά και την ακλόνητη αφοσίωση που τρέφουν η μια προς την άλλη οι τέσσερις αδερφές. Το αποτέλεσμα είναι μια καταστροφική οικογενειακή ρήξη που αλλάζει τη ζωή τους για γενιές. Θα είναι η αφοσίωση, που τις κρατούσε κάποτε ενωμένες, αρκετά ισχυρή ώστε να τις κάνει να ξανασμίξουν όταν αυτό θα μετράει πάνω απ’ όλα;


🧱 Ντίμον Κόπερχεντ – Barbara Kingsolver 🧱

🚨 ΒΡΑΒΕΙΟ PULITZER ALERT 🚨, Women’s Prize for Fiction επίσης και πάνω από 70 συνεχόμενες εβδομάδες στα best sellers των NYT. Όχι πες μου, τι άλλο θες; Θα σου πω εγώ: ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ! Κατεβάζω τόνους και συνεχίζω με την ομοιότητα που υπάρχει στον τίτλο του βιβλίου της Kingsolver και ενός άλλου εξίσου γνωστού μυθιστορήματος που μπορεί να παρατήρησες, αυτό του «Ντέιβιντ Κόπερφιλντ» του Καρόλου Ντίκενς.

Αυτό έγινε γιατί η δικιά μας εμπνεύστηκε το «Ντίμον Κόπερχεντ» από το έργο του Ντίκενς και έγραψε για ένα αγόρι που βιώνει τη φτώχεια, αναλύοντας ταυτόχρονα σύγχρονα θέματα. Μα δεν είναι τέλειο όταν η τέχνη εμπνέει τη δημιουργία τέχνης;

Περίληψη:

Σ’ ένα μονόχωρο λυόμενο σπιτάκι, στους λόφους κάτω από τα Απαλάχια, μια νεαρή, ανύπαντρη, αλκοολική μητέρα γεννάει. Το μωρό της, ο Ντίμον, προβάλλει αβοήθητο στον κόσμο, σαν «μικρός, μελανιασμένος πυγμάχος», καθώς η μητέρα του είναι σχεδόν αναίσθητη από το ποτό. Για να επιβιώσει, θα χρειαστεί αυτό το πρώιμο αγωνιστικό πνεύμα. Και για να τα βγάλει πέρα με τη ζωή που τον περιμένει, θα επιστρατεύσει όλα του τα χαρίσματα: γοητεία, ευστροφία, και μερικά απροσδόκητα ταλέντα, νόμιμα και μη.

Σ’ αυτή την απομονωμένη γωνιά της Βιρτζίνια, η φτώχεια και ο εθισμός στις ουσίες δεν είναι μακρινές έννοιες. Είναι παρούσες και τόσο φυσικές, όσο το γρασίδι που φυτρώνει παντού. Για τον Ντίμον, γεννημένο στη «λάθος πλευρά της τύχης», η στοργή και η ασφάλεια που λαχταρά είναι τόσο απρόσιτες όσο και ο ωκεανός που ονειρεύεται να δει κάποια μέρα. Το ερώτημα είναι πόσο μακριά είναι έτοιμος να ταξιδέψει για να βρεθεί εκεί.

Πλημμυρισμένο από αλήθεια, θυμό και συμπόνια, είναι μια επική ιστορία αγάπης, απώλειας, θάρρους και δικαίωσης.

Αν έφτασες μέχρι εδώ, πήγαινε και στο Instagram μας γιατί παίζει υπερ – διαγωνισμός με όοολα τα παραπάνω βιβλία!

Είδες πως σε κανονίσαμε για το καλοκαίρι; 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Neopolis.gr (@neopolisgr)

FUN ZONE

Τιβί

Power of Love: Ο Αργύρης πριν κολλήσει με τη Σωτηρία, έριχνε άκυρα στο First Dates!

BINGE WATCHING

‘Euphoria’: Το HBO ανακοίνωσε την ημερομηνία που ξεκινούν τα γυρίσματα της 3ης σεζόν!

ΟΛΟ ΠΕΪΖ

Η Logitech G λανσάρει ένα lightspeed gaming ποντίκι για όλους τους παίκτες!

ΟΛΟ ΠΕΪΖ

Το ‘The Sims’ φέρνει pack για πολυγαμικές σχέσεις, εκπληρώνει τις φαντασιώσεις μας!

EVENTS

Το Limonaia Urbana Event της Barilla στην Αθήνα ήταν το απόλυτο καλοκαιρινό event της χρονιάς!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET