Το άραγμα στις καφετέριες ήταν ανέκαθεν ένα αναπόσπαστο στοιχείο της ελληνικής κουλτούρας, για το οποίο μάλιστα συχνά μας κατέκριναν στα εξωτερικά. Ωραία, με την αύξηση της τιμής του καφέ στο τραπέζι λέμε αντίο στο ατελείωτο σουσού πίνοντας το φρέντο μας, ευχαριστηθήκατε τώρα;
Γενικά ο καφές αποτελεί στόχο της ακρίβειας, σε τέτοιο βαθμό που έχουμε αρχίσει να πιστεύουμε ότι έχει προσωπικά μαζί του.
Η τιμή του αυξάνεται συνεχώς, που πλέον είναι safe να πούμε ότι αποτελεί αγαθό πολυτελείας. Δεν θέλουμε να ξέρουμε τι θα σημαίνει αυτό για τα νεύρα μας. Πάντως, αν το καφεδάκι στην καφετέρια της γειτονιάς, ή του κέντρου, ή στην παραλία, ήταν μια διαφυγή από τα όσα μας προβληματίζουν στην καθημερινότητα, πλέον θα κάνουμε deal με αυτά τα προβλήματα μόνοι μας, στο σπιτάκι μας, με μια homemade φραπεδιά ή στο τσακίρ κέφι (aka στις αρχές του μήνα, που έχουμε πληρωθεί) παραγγέλνοντας έναν απ’ έξω. Τουλάχιστον στην περίπτωση του takeaway ο ΦΠΑ θα παραμείνει μειωμένος στο 13%.
Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τον καφέ που σερβίρεται, όπως επίσης ούτε για το τσάι και άλλα αφεψήματα, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εκπομπής «Κοινωνία Ώρα Mega». Από την είσοδο του νέου μήνα, 1η Ιουλίου, ο ΦΠΑ σε αυτές τις περιπτώσεις επανέρχεται στο 24% κι εμείς επανερχόμαστε σε εποχές 2020, όπου κάναμε τα πάντα από το σπίτι.
Ενδεικτικά, τόσο κοστίζει ένας καφές στο τραπέζι σε διάφορες περιοχές της Αττικής:
Οι επαγγελματίες εστίασης ζητούν ο ΦΠΑ να μείνει στο 13%
Την ίδια απαίτηση με το καταναλωτικό κοινό έχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), ζητώντας μέσω επιστολής προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, οριζόντια διατήρηση ΦΠΑ στο 13% στον καφέ καθώς και στα μη αλκοολούχα.
«Μας είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιληφθούμε με ποια λογική προχωράτε σε αυτή την αύξηση, όταν ήδη ο καφές επιβαρύνεται και με ειδικό φόρο κατανάλωσης (από το 2017). Ο αυξημένος ΦΠΑ, από τις επιχειρήσεις εστίασης που θα κληθούν να τον εφαρμόσουν, θα μετακυλιστεί εξ ολοκλήρου στον καταναλωτή, δεδομένου ότι η διεθνής τιμή του καφέ το τελευταίο εξάμηνο έχει αυξηθεί στη μεν ποικιλία Arabica κατά 17% στη δε ποικιλία Robusta κατά 50%!», αναφέρει μεταξύ άλλων η ΠΟΕΣΕ.
Κοινώς, τον ήπιαμε! 🙂