ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Τα τμήματα Μηχανικών των ΠΑΔΑ, ΕΛΜΕΠΑ και ΠΑ.ΠΕΛ που αντιστοιχήθηκαν με Πολυτεχνικής Σχολής!

Περίμεναν καιρό, αλλά τελικά δικαιώθηκαν.

Neopolis Team

11 Ιουνίου, 2024

First things first, η αντιστοίχιση αυτή (η οποία είναι πολύ χοτ το τελευταίο διάστημα) σημαίνει ότι οι απόφοιτοι των συγκεκριμένων τμημάτων, θα έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και θα αποκτούν επαγγελματικά δικαιώματα αντίστοιχα με των αποφοίτων Πολυτεχνικών Σχολών.

Έχοντας απαντήσει το πρώτο και βασικότερο ερώτημα λοιπόν, πάμε να δούμε ποια είναι αυτά τα τμήματα των ΠΑΔΑ, ΕΛΜΕΠΑ και Παν/μίου Πελοποννήσου.

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής 

Αναφορικά με το ΠΑΔΑ, τμήματα όπως το Πολιτικών Μηχανικών πέρασαν έναν χειμώνα με ανησυχία για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, αλλά εν τέλει η δικαίωση επήλθε. Τόσο αυτό, όσο και τα: Ναυπηγών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής, Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών, «κέρδισαν» τον Μάιο που μας πέρασε την πολυπόθητη αντιστοιχία με Πολυτεχνικές Σχολές, μια εξέλιξη που πιθανώς θα επηρεάσει και τις επιλογές των φετινών υποψηφίων στο μηχανογραφικό.

Μέχρι στιγμής, ως Πολυτεχνικό Τμήμα έχει αναγνωριστεί το Ναυπηγών Μηχανικών και αναμένεται να εκδοθούν αποφάσεις και για τα υπόλοιπα τμήματα.

Ως έναρξη ισχύος αντιστοίχισης ορίστηκε η 24η Ιουλίου 2020, ημερομηνία κατά την οποία αποφοίτησε ο πρώτος φοιτητής του εγκεκριμένου πενταετούς προγράμματος σπουδών, του τμήματος Ναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ).

Διάβασε κι αυτό

ΠΑΔΑ: Τα 5 τμήματα Μηχανικών που αναγνωρίζονται κι επίσημα ως Πολυτεχνικές Σχολές!

Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Σχετικά με το ΕΛΜΕΠΑ, τρία τμήματα έλαβαν αντιστοιχία με τμήματα Πολυτεχνικής Σχολής, ύστερα από ομόφωνη απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής του Άρθρου 66.

Πρόκειται για τα:

Μηχανολόγων Μηχανικών (Ηράκλειο)
Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών (Ηράκλειο)

Ηλεκτρονικών Μηχανικών (Χανιά)

Ως εκ τούτου, οι φοιτητές τους έχουν τη δυνατότητα να εγγράφονται στο Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας και να αποκτούν τα ίδια ακριβώς επαγγελματικά δικαιώματα με τους αποφοίτους Μηχανολόγους του ΕΜΠ, του ΑΠΘ, της Πάτρας, της Δυτικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου βρίσκεται στην παρέα με την αντιστοίχιση του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ), ύστερα από τη θετική γνωμοδότηση της αρμόδιας Επιτροπής του άρθρου 66 του ν.4610/2019 (Α’ 70).

Πέντε χρόνια μετά την ίδρυσή του, με τη λήξη του εαρινού εξαμήνου 2023-2024 και την αποφοίτηση των πρώτων φοιτητριών/ών του, το Τμήμα ΗΜΜΥ έλαβε ομόφωνη θετική αξιολόγηση από την Επιτροπή, εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα εγγραφής των αποφοίτων του στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) και την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους, ισοδύναμα με εκείνα των αποφοίτων Πολυτεχνικών Τμημάτων, σύμφωνα με το ΠΔ 99/2018.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

UNI LIFE & TIPS

ΜΜΕ ΕΚΠΑ: Φοιτήτρια stalkάρει τα προφίλ των πρώην της για εργασία της σχολής, μη ειρωνικά!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Τμήμα του ΔΠΘ έχει μόνο έναν μόνιμο καθηγητή – Κωμικοτραγικές καταστάσεις λένε οι φοιτητές!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Φοιτητικό σπίτι για γερό πορτοφόλι – Ανύπαρκτα τα διαμερίσματα έως 300€ στην Αθήνα!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Θεσσαλίας: Αγανακτισμένος φοιτητής «δικάζει» καθηγητή που τον κόβει συνέχεια!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΙΚΥ: Ξεκινά η οικονομική ενίσχυση 500€ σε φοιτητές – Κριτήρια και διαδικασία αίτησης!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΕΚΠΑ & ΕΜΠ ετοιμάζουν παραρτήματα στην Κύπρο – Θα σπουδάζουν και Έλληνες φοιτητές!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET