ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Λάθη σε θέματα της Έκθεσης και των Μαθηματικών ΕΠΑΛ!

Η ΕΕΦ ζητά να μη βαθμολογηθούν απαντήσεις!

Neopolis Team

3 Ιουνίου, 2024

Πάνε λίγες μέρες πια που οι υποψήφιοι ΓΕΛ των φετινών Πανελληνίων έδωσαν το πρώτο τους μάθημα και τώρα βρίσκονται εν αναμονή για το επόμενο. Τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας σχολιάστηκαν με θετικό τρόπο και δεν έκρυβαν παγίδες, πέρα όμως από ορισμένα λάθη.

Διάβασε κι αυτό

Πανελλήνιες 2024 | Τα θέματα στη Νεοελληνική Γλώσσα και οι απαντήσεις τους για φέτος!

Συγκεκριμένα, το alfavita.gr επεσήμανε την ύπαρξη δύο λαθών στο ποιήμα του Κωστή Παλαμά, «Το Ταξίδι», με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται το νόημα. Το ένα εντοπίζεται στην τελευταία στροφή του ποιήματος: «ατέλειωτο, έρμο, σ’ άγνωστη χώρα», με το πρωτότυπο να λέει «ατέλειωτο, έρμο, σ’ αγνώριστη χώρα». Το δεύτερο αφορά τη λέξη «Αγάπη», την οποία στο γραπτό των Πανελληνίων μετέφεραν με πεζό «α», «αγάπη».

Διάβασε κι αυτό

Το θέμα στην Έκθεση ήταν για τους καλά διαβασμένους… φαν της Μαρίνας Σπανού!

Λάθος στα θέματα εντόπισε και η Ελληνική Εταιρεία Φιλολόγων (ΕΕΦ)

Η ΕΕΦ προτείνει οι απαντήσεις στην ερώτηση Β1 να μη βαθμολογηθούν, καθώς κατά την εκφώνηση γίνεται λάθος χρήση λέξης. Πιο ειδικά, στο εν λόγω θέμα συναντάται η φράση «τα ταξίδια αμβλύνουν τους πνευματικούς ορίζοντες», με τη χρήση του ρήματος «αμβλύνω» να είναι άστοχη στην προκειμένη περίπτωση.

Ως εκ τούτου, η Ελληνική Εταιρεία Φιλολόγων σημειώνει:

Στα γενικά θετικά μας σχόλια για τα θέματα που δόθηκαν στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας κατά τις Πανελλήνιες εξετάσεις των Γενικών Λυκείων παρατηρούμε ότι στο θέμα Β1 και στην ερώτηση 4 (επιλογή γ) είναι γλωσσικά λανθασμένη η χρήση του ρήματος «αμβλύνω» στη φράση «τα ταξίδια αμβλύνουν τους πνευματικούς ορίζοντες». Ως εκ τούτου, επειδή λειτουργεί παραπλανητικά για τους υποψηφίους, πιστεύουμε μετ’ επιτάσεως ότι οι απαντήσεις στη συγκεκριμένη ερώτηση δεν πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη βαθμολόγηση των γραπτών.

Μια απ’ τα ίδια και στα Μαθηματικά των ΕΠΑΛ

Οι μαθητές των ΕΠΑΛ έχουν διαγράψει από το πρόγραμμα και το δεύτερο μάθημα, με τα Μαθηματικά ωστόσο να απασχολούν τους υποψήφιους και μετά την έξοδό τους από την αίθουσα. Στη δική τους περίπτωση, συναντάται αστοχία στη διατύπωση του Θέματος Γ, σύμφωνα με την Μαθηματική εταιρεία.

Στο Θέμα Γ διαπιστώνουμε αστοχία στη διατύπωση. Ειδικότερα υπάρχει πρόβλημα συμβατότητας μεταξύ των τιμών των δεδομένων και των ζητουμένων. Επισημαίνουμε ότι οι δυνατές τιμές του άγνωστου κ μπορούν να προκύψουν ανεξάρτητα, τόσο από την τυπική απόκλιση, όσο και από τη μέση τιμή που υπολογίζεται με τη βοήθεια του συντελεστή μεταβολής, και δεν συμφωνούν μεταξύ τους.

«Προτείνεται να ληφθεί ως σωστή οποιαδήποτε από τις δύο προσεγγίσεις, για να μην αδικηθούν οι υποψήφιοι.», τονίζει η ΕΜΕ.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

Διακοπές στην Αλβανία ψηφίζουν οι Έλληνες, ρίχνουν άκυρο στα ακριβά νησιά της Ελλάδας!

SPILL THE TEA

Σε άλλα νέα, η Sydney Sweeney κάνει tour στα ελληνικά νησιά και όλοι την ψάχνουν!

ΕΛΛΑΔΑ

Οι 10 πιο περιζήτητοι εργοδότες στον κλάδο της Τεχνολογίας στην Ελλάδα!

ΕΛΛΑΔΑ

Οι μισοί Έλληνες δεν θα πάνε φέτος διακοπές λόγω ακρίβειας σε εισιτήρια και διαμονή!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Μηχανογραφικό 2024: Απόψε τα μεσάνυχτα ανοίγει η πλατφόρμα – Μέχρι πότε η υποβολή του!

SPILL THE TEA

Ο Zac Efron αποκάλυψε την αιτία για το παραμορφωμένο του πρόσωπο και νιώσαμε άσχημα!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET