ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

Ολλανδία: Η ακροδεξιά κυβέρνηση μειώνει τους ξένους φοιτητές στα πανεπιστήμια της χώρας!

Rip όνειρα για σπουδές στο Ρότερνταμ...

Η διάθεση της χώρας για πετσόκομμα στις αφίξεις ξένων σπουδαστών έχει γίνει καιρό γνωστή. Πέρσι τέτοια εποχή περίπου, γράφαμε ότι σκέφτεται τακτικές να βάλει φρένο στο φαινόμενο, καθώς δείχνει να «πνίγει» τα ολλανδικά πανεπιστήμια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ποσοστά ξένων φοιτητών έχουν αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, τόσο που το 2023 έφτασαν να αποτελούν το 40% των νέων φοιτητών στα πανεπιστήμια της χώρας. Ο Υπ. Παιδείας, Πολιτισμού και Επιστήμης, Robbert Dijkgraaf, είχε δηλώσει τότε: «Θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου της ροής των μαθητών όπου είναι απαραίτητο», διαφορετικά οι αίθουσες κινδυνεύουν από υπερχείλιση, οι καθηγητές από υψηλό φόρτο εργασίας, καθώς επίσης θα σημειωθεί έλλειψη στα καταλύματα, «γεγονός που ασκεί πίεση στην προσβασιμότητα της εκπαίδευσης».

Φέτος, η νέα υπερσυντηρητική κυβέρνηση της χώρας φαίνεται να υποστηρίζει την ιδέα αυτή, έχοντας όμως διαφορετικά κίνητρα. Κάτι που ξεκίνησε ως ανησυχία ως προς τις αντοχές των ολλανδικών ιδρυμάτων και κατά πόσο μπορούν να ανταπεξέλθουν στις τόσες αφίξεις ξένων φοιτητών δηλαδή, πλέον έχει καταλήξει ως μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής περιορισμού μετανάστευσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), η συγκεκριμένη χώρα που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις τάξεις των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών στην Ευρώπη, σκοπεύει να θέσει περιορισμό εισακτέων στους ξένους προπτυχιακούς (numerus clausus), εκτός από κλάδους για τους οποίους παρατηρείται υψηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας.

Μια ακόμη αλλαγή στην οποία θέλει να προχωρήσει είναι η επαναφορά των ολλανδικών ως γλώσσα διδασκαλίας σε περισσότερα προγράμματα σπουδών.

Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης σημειώνει επίσης, ότι «σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ολλανδικών Πανεπιστημίων στις αρχές του ακαδημαϊκού έτους 2023/24, το 1/4 των εγγεγραμμένων φοιτητών είναι αλλοδαποί. Ο αριθμός τους έφτανε τους 90.000, ποσοστό αυξημένο κατά 6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος». Σε αυτό το σημείο τονίζεται ότι «Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία CBS, τα 3/4 των αλλοδαπών φοιτητών προέρχονται από την Ευρώπη, εκ των οποίων οι περισσότεροι από τη Γερμανία».

Αν λοιπόν είσαστε ανάμεσα στους πολλούς που έχουν τη συγκεκριμένη χώρα στο μυαλό τους για σπουδές, τότε τα νέα δεν είναι ευχάριστα. Ίσως είναι ώρα να κοιτάξετε άλλες εναλλακτικές.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

Διακοπές στην Αλβανία ψηφίζουν οι Έλληνες, ρίχνουν άκυρο στα ακριβά νησιά της Ελλάδας!

SPILL THE TEA

Σε άλλα νέα, η Sydney Sweeney κάνει tour στα ελληνικά νησιά και όλοι την ψάχνουν!

ΕΛΛΑΔΑ

Οι 10 πιο περιζήτητοι εργοδότες στον κλάδο της Τεχνολογίας στην Ελλάδα!

ΕΛΛΑΔΑ

Οι μισοί Έλληνες δεν θα πάνε φέτος διακοπές λόγω ακρίβειας σε εισιτήρια και διαμονή!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Μηχανογραφικό 2024: Απόψε τα μεσάνυχτα ανοίγει η πλατφόρμα – Μέχρι πότε η υποβολή του!

SPILL THE TEA

Ο Zac Efron αποκάλυψε την αιτία για το παραμορφωμένο του πρόσωπο και νιώσαμε άσχημα!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET