ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

Φοιτητές σε όλο τον κόσμο ενώνονται υπέρ της Παλαιστίνης με καταλήψεις και διαμαρτυρίες!

Την αρχή έκανε το Πανεπιστήμιο Columbia και το παράδειγμά του ακολούθησαν πολλά άλλα σε Αμερική και Ευρώπη.

Neopolis Team

14 Μαΐου, 2024

Πάνε μήνες από την επίθεση της Χαμάς και την απάντηση του Ισραήλ που διαρκεί μέχρι σήμερα. Αυτή περιλαμβάνει ανελέητα χτυπήματα στη Γάζα και χιλιάδες απώλειες αθώων, ενώ αυτό το διάστημα την προσοχή της κοινής γνώμης έχει τραβήξει η έφοδος στη Ράφα, προκαλώντας ξανά τον εκτοπισμό άμαχου πληθυσμού. Ή ακόμα χειρότερα, το θάνατο αυτού.

Ακόμα και ο σύμμαχος του Ισραήλ, οι ΗΠΑ, απείλησαν με διακοπή παροχής όπλων προειδοποιώντας ότι μια χερσαία επίθεση θα οδηγούσε σε μαζικές απώλειες αμάχων και σε ανθρωπιστική κρίση. Λίγο αργά βέβαια για τέτοιες μεγαλοψυχίες.

Η τραγική πραγματικότητα που επικρατεί στην περιοχή γίνεται γνωστή στον υπόλοιπο κόσμο χάρη στα social media. Διανύουμε μια εποχή όπου τα νέα ταξιδεύουν μέσα σε δευτερόλεπτα σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης και παρά τις προπαγανδιστικές προσπάθειες που καταβάλλουν τα ΜΜΕ, η αλήθεια – η οποία είναι ότι δεκάδες χιλιάδες παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους ή ζουν σε άθλιες συνθήκες – δεν καλύπτεται.

Από τις 7 Οκτωβρίου κιόλας, όποτε και έγινε η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, τα πράγματα στα social media δεν ήταν ξεκάθαρα ή απόλυτα. Ναι μεν είχαν κατακλυστεί από μηνύματα συμπαράστασης προς τους Ισραηλινούς και τις οικογένειες που έχασαν τους αγαπημένους τους, ταυτόχρονα όμως γίνονταν δημοσιεύσεις με hashtag #freepalestine, που δήλωναν ότι ηθικός αυτουργός αυτής της επίθεσης ήταν το ίδιο το Ισραήλ και η καταπίεση του Παλαιστινιακού λαού. Με τον καιρό, οι δεύτερες φωνές έγιναν εντονότερες, μέχρι που οι δρόμοι άρχισαν να γεμίζουν εξ ολοκλήρου με διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης.

Σημαντικά σημεία έκφρασης της συμπαράστασης προς τους Παλαιστίνιους αποτελούν τα αμερικάνικα πανεπιστήμια

Μεγάλα ιδρύματα διανύουν μια ταραχώδης περίοδο αυτόν τον καιρό, καθώς οι φοιτητές τους διαδηλώνουν στις πανεπιστημιουπόλεις προκαλώντας την παρέμβαση της αστυνομίας. Κύριο αίτημα των pro-Palestine protestors, μιας και η στάση της Αμερικής στον πόλεμο είναι γνωστή, είναι τα πανεπιστήμια να αποστασιοποιηθούν από τις εταιρείες που στηρίζουν το στρατό του Ισραήλ και κατ’ επέκταση το ίδιο το Ισραήλ.

Οι διαμαρτυρόμενοι έχουν κατηγορηθεί από τα ιδρύματα για αντισημιτισμό και διώκονται με κάθε μέσο. Έχουμε δει συλλήψεις, μέχρι και αποβολές φοιτητών, ενώ στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ είχαμε ακόμη και την αποχώρηση της προέδρου Claudine Gay νωρίς τον Ιανουάριο, καθώς κατηγορήθηκε ότι δεν αντιμετώπισε κατάλληλα το φαινόμενο του αντισημιτισμού που εντοπίστηκε στο ίδρυμα.

Επεισόδια και συλλήψεις σε μεγάλα Ιδρύματα

Το Columbia University βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής όλο αυτόν τον καιρό, καθώς αποτελεί το πανεπιστήμιο που ενέπνευσε φοιτητές άλλων μεγάλων ιδρυμάτων να υψώσουν τη φωνή τους. Αυτό προέκυψε κυρίως μετά τις 18 Απριλίου, όπου κατά τη διάρκεια επιχείρησης της αστυνομίας να «καθαρίσει» την πανεπιστημιούπολη από τις σκηνές που είχαν στήσει οι διαδηλωτές, συνελήφθησαν πάνω από 100 άτομα. Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση φοιτητών σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ έδωσε έξτρα κίνητρο σε εκείνους του Columbia να συνεχίσουν τον αγώνα που ξεκίνησαν.

Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση έχει δηλώσει ότι το πανεπιστήμιο βρίσκεται σε διάλογο με τους φοιτητές και ξεκαθαρίζει ότι οι φήμες για απαγόρευση εισόδου στο Columbia και εξώσεις στο κάμπους, δεν είναι αληθινές.

Photo: Selcuk Acar/Anadolu via Getty Images

Το Northeastern University βρίσκεται κι αυτό στην παρέα, με την αστυνομία της Μασαχουσέτης να προχωρά επίσης σε συλλήψεις πάνω από 100 διαδηλωτών, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι τους δόθηκαν μόλις 15 λεπτά να το διαλύσουν, προτού συλληφθούν και αρχίσουν να κατεβάζουν τις σκηνές τους. Το ίδρυμα από την πλευρά του, δήλωσε ότι πρόκειται για επαγγελματίες διοργανωτές διαδηλώσεων, χωρίς καμία σχέση με το πανεπιστήμιο, που χρησιμοποιούν συνθήματα όπως «Σκοτώστε τους Εβραίους». «Δεν ανεχόμαστε τέτοιου είδους μίσος στην πανεπιστημιούπολή μας», δήλωσε χαρακτηριστικά

Ενώ το University of Southern California έφτασε στο σημείο να κλείσει το campus του για όσους δε διαμένουν εκεί. Ο Joel Curran, αντιπρόεδρος επικοινωνιών, δήλωσε ότι είχε βανδαλιστεί περιουσία του USC και ότι ομάδα ανθρώπων κατασκήνωνε παράνομα στην πανεπιστημιούπολη, παρενοχλώντας φοιτητές και άλλους.

Οι τελευταίοι έχουν αρνηθεί πολλές προσπάθειες του προέδρου Carol Folt για συνάντηση, με τη διοίκηση να τονίζει ότι: «Ενώ το Ίδρυμα στηρίζει πλήρως την ελευθερία του λόγου, αυτές οι πράξεις βανδαλισμού και παρενόχλησης είναι απαράδεκτες και δε θα γίνουν ανεκτές». 

Επεισόδια διαδραματίζονται και στο New York University, όπου επίσης έχουν γίνει συλλήψεις εκατοντάδων διαδηλωτών.

Photo: David Dee Delgado/Reuters

Eνώ μερικά ακόμα πανεπιστήμια όπου λαμβάνουν χώρα διαδηλώσεις είναι:

Ohio State University,

George Washington University,

California State Polytechnic University, Humboldt,

Emory University,

Northwestern University,

Fashion Institute of Technology,

Indiana University Bloomington,

University of Florida,

Arizona State University.

Συνολικά, τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι η αμερικάνικη αστυνομία έχει συλλάβει πάνω από 2.800 διαδηλωτές μέσα στα campuses των πανεπιστημίων. 

Ιδρύματα αναβάλλουν ορκωμοσίες εξαιτίας των γεγονότων

Τα παραπάνω γεγονότα έχουν αναγκάσει ορισμένα πανεπιστήμια των ΗΠΑ να ακυρώσουν τις τελετές ορκωμοσίας τους, όπως τα University of Southern California, Columbia University και Barnard College. Συγκεκριμένα, οι τελετές που είχαν προγραμματιστεί για τις 10 & 15 Μαΐου αντίστοιχα για τα δύο πρώτα ιδρύματα, ενώ με το Barnard College να συνδέεται με το Columbia και τους φοιτητές του να συμμετέχουν στις τελετές του δεύτερου, κατ’ επέκταση ακυρώνονται και οι δικές του αποφοιτήσεις.

Ωστόσο, υπάρχουν κι εκείνες οι περιπτώσεις όπου οι ορκωμοσίες πραγματοποιούνται κανονικά, με τους φοιτητές/απόφοιτους να εκμεταλλεύονται την ευκαιρία για να στείλουν το μήνυμά τους υπέρ του Παλαιστινιακού λαού. Μερικά τέτοια παραδείγματα αποτελούν το Duke University, University of Texas, University of California (Berkeley), Virginia Commonwealth University, Emerson College, Northwastern University, Ohio State University και University of Michigan.

@mlivenewsThe University of Michigan’s Spring 2024 Commencement, which began at 10 a.m., was briefly disrupted early on when a group of about 100 students, many wearing keffiyeh scarves, began a pro- Palestinian protest as U.S. Secretary of the Navy Carlos Del Toro addressed newly-commissioned military officers in the front row on Saturday, May 4, 2024. 🎥: Jake Hamilton | MLive.com♬ original sound – MLive

Κατά τη διάρκεια των τελετών τους ειδικότερα, φοιτητές ύψωσαν σημαίες της Παλαιστίνης, γιούχαραν ομιλίες δημοφιλών ατόμων που έχουν λάβει ανοιχτά το μέρος του Ισραήλ στον πόλεμο και γενικότερα εξέφρασαν την συμπαράστασή τους στον κόσμο της Γάζας και όχι μόνο.

Τελετή ορκωμοσίας στο Emerson College στο Boston University’s Agganis Arena, την Κυριακή 12 Μαΐου. Photo: Pat Greenhouse/The Boston Globe via AP

Χαρακτηριστικό δε, είναι ένα στιγμιότυπο από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, όπου απόφοιτη λαμβάνει το πτυχίο της και το σκίζει πάνω στη σκηνή, σε μια συμβολική κίνηση.

Διαμαρτυρίες σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και στην Αυστραλία

Η στάση των φοιτητών στις ΗΠΑ ενέπνευσε κι εκείνους των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, σε χώρες όπως Γερμανία, Φινλανδία, Ολλανδία, Δανία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Βρετανία, όπου φοιτητές έχουν στήσει αντίσκηνα. Κάποια ιδρύματα επιτρέπουν τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, κάποια άλλα όχι, με χαρακτηριστικά παραδείγματα των τελευταίων περιπτώσεων να αποτελούν το Βερολίνο και το Άμστερνταμ, με το παρακάτω βίντεο να κάνει το γύρο του διαδικτύου.

@shomaesa protest today at the University of Amsterdam 🍉 #protest #universityprotest #solidarity #amsterdam ♬ الصوت الأصلي – الصَمِت”𓁹

Σε κάποιες περιπτώσεις τα φοιτητικά κινήματα δείχνουν να ανταποδίδουν και ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ιρλανδίας και της Ισπανίας. Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και το Κολέγιο Τρίνιτι του Δουβλίνου αποφάσισαν να διακόψουν τις σχέσεις τους με ισραηλινές εταιρείες, ενώ γενικότερα, στη μεσογειακή χώρα, οι πρυτάνεις 77 Πανεπιστημίων προειδοποιούν ότι θα διακόψουν σχέσεις με το Ισραήλ αν δεν σταματήσουν τις επιδρομές στην Γάζα.

Πιο αναλυτικά, οι πρυτάνεις 50 δημόσιων και 27 ιδιωτικών πανεπιστημίων συγκεντρώθηκαν στη Διάσκεψη των Πρυτάνεων των Ισπανικών Πανεπιστημίων (Crue) στις 09/05, πήραν πολιτική θέση ανακοινώνοντας ότι θα διακόψουν τις σχέσεις τους με ισραηλινές πανεπιστημιουπόλεις και ερευνητικά κέντρα που δεν απορρίπτουν τις πολεμικές επιδρομές στη Γάζα. Στη Διάσκεψη, η προειδοποίηση για διακοπή των σχέσεων με ισραηλινές πανεπιστημιουπόλεις και ερευνητικά κέντρα ήταν ομόφωνη και έρχεται μετά τις κινητοποιήσεις φοιτητών σε 11 πόλεις της Ισπανίας όπου στους προαύλιους χώρους των σχολών οι φοιτητές κατασκηνώνουν ειρηνικά και θα συνεχίσουν επ αόριστον τις κινητοποιήσεις τους.

Την ίδια ώρα, διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα και στην Αυστραλία, με το Deakin University να είναι το πρώτο αυστραλιανό ίδρυμα που ζητάει από τους φοιτητές του να διαλύσουν τις σκηνές, με τους τελευταίους να απαντούν αρνητικά. Η αρχή ωστόσο των διαδηλώσεων έγινε στο University of Sydney, με ιδρύματα της υπόλοιπης Αυστραλίας, όπως Μελβούρνη και Καμπέρα, να ακολουθούν το παράδειγμά του. Μάλιστα, στη Βικτώρια, η αστυνομία ζήτησε από τον αντιπρύτανη  του πανεπιστημίου να επιτρέψει ισχυρότερες δυνάμεις ώστε να σπάσουν τους κατασκηνωτές, προειδοποιώντας πως αν συνεχιστεί η κατάσταση, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε εκδήλωση βίας.

Συμπαράσταση στον παλαιστινιακό λαό και από τους Έλληνες φοιτητές

Τη δική τους στήριξη μέσω συμβολικών κινήσεων δείχνουν και οι Έλληνες φοιτητές, οι οποίοι κρέμασαν πανό για την Παλαιστίνη στο ΑΠΘ και έχουν προγραμματίσει διαδήλωση αλληλεγγύης στο άγαλμα Βενιζέλου την Τετάρτη 15 Μαΐου, στις 19:00. Ενώ στην Αθήνα, στα Προπύλαια, προηγήθηκε συγκέντρωση το βράδυ της Δευτέρας (13/5), από φοιτητές και φοιτήτριες της Αθήνας, για ολονύκτια διαμαρτυρία.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

Διακοπές στην Αλβανία ψηφίζουν οι Έλληνες, ρίχνουν άκυρο στα ακριβά νησιά της Ελλάδας!

SPILL THE TEA

Σε άλλα νέα, η Sydney Sweeney κάνει tour στα ελληνικά νησιά και όλοι την ψάχνουν!

ΕΛΛΑΔΑ

Οι 10 πιο περιζήτητοι εργοδότες στον κλάδο της Τεχνολογίας στην Ελλάδα!

ΕΛΛΑΔΑ

Οι μισοί Έλληνες δεν θα πάνε φέτος διακοπές λόγω ακρίβειας σε εισιτήρια και διαμονή!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Μηχανογραφικό 2024: Απόψε τα μεσάνυχτα ανοίγει η πλατφόρμα – Μέχρι πότε η υποβολή του!

SPILL THE TEA

Ο Zac Efron αποκάλυψε την αιτία για το παραμορφωμένο του πρόσωπο και νιώσαμε άσχημα!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET