ΕΛΛΑΔΑ

Απόψε η πρώτη βροχή από πεφταστέρια για το 2022, άλλη μία ευκαιρία για ευχές!

Μία που μας ενώνει όλους: 2022 please be good!

Neopolis Team

3 Ιανουαρίου, 2022

Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου ήταν η πρώτη φορά που μοιράσαμε και κάναμε κι εμείς οι ίδιοι ευχές για το νέο έτος, με την ελπίδα να είναι κάπως καλύτερο από τα δύο τελευταία που ζήσαμε. Σήμερα όμως έχουμε άλλη μία ευκαιρία να ευχηθούμε για ένα καλό 2022 (και ό,τι άλλο θέλουμε φυσικά), αφού είναι η πρώτη βραδιά πεφταστεριών του νέου έτους!

Το καλύτερο δε, είναι πως ο καιρός είναι ιδανικός για παρατήρηση και θα μας επιτρέψει να δούμε τη βροχή διαττόντων αστέρων, των Τεταρτίδων (Quadrantids), που θα κορυφωθούν στη χώρα μας και στο υπόλοιπο βόρειο ημισφαίριο νωρίς απόψε το βράδυ, περίπου στις 22:40 ώρα Ελλάδας. Μετά από απανωτά χτυπήματα με συννεφιές και βροχές κάτι τέτοιες νύχτες, αποφάσισε να μας κάνει τη χάρη.

Μπορεί όταν πέφτει ο ήλιος να πιάνει λίγη ψύχρα, αλλά μη σας σταματά αυτό από το να βγείτε σε ένα ψηλό σημείο και να απολαύσετε το φαινόμενο. Ίσως, λέμε ίσως, αν ενώσουμε όλοι τις ευχές μας, θα βγούμε επιτέλους από τη μιζέρια του κορωνοϊού.

Μάλιστα, οι Τεταρτίδες είναι καλύτερα ορατές στα πιο βόρεια γεωγραφικά πλάτη, ιδίως σε κατεύθυνση βορειοανατολική στον ουρανό. Εμφανίζουν στο αποκορύφωμά τους έως 50 μετέωρα την ώρα, που εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης με ταχύτητα άνω των 40 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο, ενώ έχουν αναφερθεί έως και 120 μετέωρα κάποιες χρονιές.

Είναι μια βροχή διαττόντων που θεωρείται καλύτερη του μέσου όρου, αν και είναι λιγότερη γνωστή από άλλες όπως των Λεοντιδών, των Ωριωνιδών και των Διδυμίδων, καθώς τα μετέωρά της είναι πιο αχνά, αλλά συχνά φωτίζουν τον ουρανό με ασυνήθιστα γιγάντιες «ουρές». Εάν κάτσεις λίγη ώρα στο μπαλκόνι σου λοιπόν, δύσκολα να μην πέσεις τουλάχιστον σ’ ένα πεφταστέρι.

Η συγκεκριμένη βροχή έχει πάρει το όνομά της από τον αχνό αστερισμό Quadrans Muralis ή Επιτοίχιος Τετράς, ενώ σήμερα, πηγή προέλευσης των μετεώρων φαίνεται να είναι ο αστερισμός του Βοώτη, στον οποίο η Επιτοίχιος Τετράς ενσωματώθηκε το 1922, όταν η Διεθνής Αστρονομική Ένωση προσδιόρισε τους 88 αστερισμούς που υπάρχουν σήμερα.

Οι αστρονόμοι δεν είναι ακόμη σίγουροι ποιος ήταν ο διερχόμενος κομήτης ο οποίος άφησε πίσω του την ουρά σκόνης και σωματιδίων που μετατρέπονται σε μετέωρα κάθε φορά που η Γη διασταυρώνεται με την τροχιά τους. Είναι πιθανό να πρόκειται για τον αστεροειδή «2003 ΕΗ1» διαμέτρου περίπου δύο χιλιομέτρων, που αποτελεί απομεινάρι ενός πρώην κομήτη, του C/1490 Y1. Ο αστεροειδής επίσημα ανακαλύφθηκε το 2003, αλλά τον μητρικό κομήτη είχαν παρατηρήσει πρώτοι οι Κινέζοι, Ιάπωνες και Κορεάτες αστρονόμοι ήδη από το 15ο αιώνα. Οι πρώτες παρατηρήσεις των διαττόντων Τεταρτιδών στην Ευρώπη έγιναν από το Αστεροσκοπείο των Βρυξελλών το 1825.

Αφού πήρατε τις πληροφορίες σας, πάρτε μπουφανάκι και ετοιμαστείτε για βραδιά παρατήρησης!

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

Διακοπές στην Αλβανία ψηφίζουν οι Έλληνες, ρίχνουν άκυρο στα ακριβά νησιά της Ελλάδας!

SPILL THE TEA

Σε άλλα νέα, η Sydney Sweeney κάνει tour στα ελληνικά νησιά και όλοι την ψάχνουν!

ΕΛΛΑΔΑ

Οι 10 πιο περιζήτητοι εργοδότες στον κλάδο της Τεχνολογίας στην Ελλάδα!

ΕΛΛΑΔΑ

Οι μισοί Έλληνες δεν θα πάνε φέτος διακοπές λόγω ακρίβειας σε εισιτήρια και διαμονή!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Μηχανογραφικό 2024: Απόψε τα μεσάνυχτα ανοίγει η πλατφόρμα – Μέχρι πότε η υποβολή του!

SPILL THE TEA

Ο Zac Efron αποκάλυψε την αιτία για το παραμορφωμένο του πρόσωπο και νιώσαμε άσχημα!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET