ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Update στο Πανεπιστήμιο – Ψηφιακό πτυχίο και «έξυπνο» φοιτητικό πάσο με app στο κινητό!

Οι συνέπειες της πανδημίας ήρθαν για να μείνουν.

Δεν ξέρω αν το έχετε καταλάβει, αλλά έχουμε μπει για τα καλά στην ψηφιακή εποχή. Από τη στιγμή δηλαδή που μέχρι και η εκπαίδευση στρέφεται προς τον κόσμο αυτό για τη διευκόλυνση μαθητών, φοιτητών κι εκπαιδευτών, τότε τα πράγματα έχουν σοβαρέψει. Γιατί, κακά τα ψέματα, είναι από τους τομείς που ανέκαθεν έμεναν πίσω σε αυτά τα θέματα και συχνά αναγκαζόμασταν, οι φοιτητές τουλάχιστον, να υποστούμε πολύωρες ορθοστασίες και να τρέχουμε σε διάφορα σημεία της πόλης, για πράγματα που μπορούσαν κάλλιστα να διευθετηθούν με ένα κλικ στην οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ όμως, οπότε όσοι ξεκίνησαν μόλις την ακαδημαϊκή τους καριέρα, αλλά και οι παλαιότεροι που έχουν ακόμα μέλλον μπροστά τους, θα δουν μερικές πολύ ευχάριστες αλλαγές να έρχονται σε λίγο καιρό. Μεταξύ αυτών, το ψηφιακό πτυχίο και η «έξυπνη» φοιτητική ταυτότητα, που θα ανεβάσουν λέβελ την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που έμενε προσκολλημένη στην «παράδοση» και δεν έλεγε να κοιτάξει τις νέες δυνατότητες που απλώνονται μπροστά της. Ή όχι μέχρι πρότινος τουλάχιστον, αφού οι σκέψεις για ψηφιακό μετασχηματισμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης υπάρχουν εδώ και λίγο καιρό, αλλά φαίνεται πως ο δρόμος όλο και ανοίγει για να γίνει πραγματικότητα.

Σε όλα αυτά φυσικά, έβαλε το χεράκι της και η πανδημία, η οποία δεν έδωσε άλλη επιλογή από το να βασιστούμε στο διαδίκτυο. Όπως σημείωσε και η Υπ. Παιδείας, Νίκη Κεραμέως:

Η πανδημία αποτέλεσε καταλύτη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης. Συζητήσαμε δράσεις για την περαιτέρω αναβάθμιση και ανάπτυξη των ψηφιακών συστημάτων, πάντοτε σε εξαιρετική συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Οικοδομώντας στο κεκτημένο της τηλεκπαίδευσης, εργαζόμαστε καθημερινά για το αναβαθμισμένο σχολείο, το αναβαθμισμένο Πανεπιστήμιο του αύριο, με γνώμονα την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων, τον εκσυγχρονισμό των δικτύων, την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών μας.

Στόχος μας, η συνολική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου, ο εκσυγχρονισμός αλλά και η απλοποίηση – γραφειοκρατικών, χρονοβόρων μέχρι σήμερα – διαδικασιών, για την καλύτερη, ταχύτερη και ακόμη πιο διαφανή εξυπηρέτηση του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Στα πλαίσια του σχεδίου αυτού λοιπόν, αναμένεται να έχουμε το e-Diplomas, μια διαδικτυακή πλατφόρμα βεβαίωσης κτήσης τίτλου σπουδών ΑΕΙ, που βρίσκεται ήδη σε πιλοτική εφαρμογή και σχεδιάζεται να επεκταθεί περισσότερο σε Πανεπιστήμια της χώρας, με στόχο να διευκολύνει τους κατόχους τίτλων και τους εργοδότες. Παράλληλα, θα περιλαμβάνει και περιγραφή του περιεχομένου των τίτλων σπουδών του πτυχίου, σύμφωνα με το υπόδειγμα του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΧΑΕ).

Το νέο «έξυπνο» φοιτητικό πάσο από την άλλη, θα διευκολύνει την πρόσβαση σε σημαντικές υπηρεσίες, όπως εκπτώσεις σε μέσα μεταφοράς, προσβάσεις σε δημόσιες βιβλιοθήκες και άλλα, θα αποκτήσουν σύντομα οι φοιτητές. Παράλληλα, θα αναπτυχθεί σχετική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, μέσω της οποίας θα παρέχονται οι ίδιες υπηρεσίες.

Ακόμη, το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προσβλέπουν στην ανάπτυξη του e-University, αναβαθμίζοντας και επεκτείνοντας την ψηφιακή υποδομή, τα πληροφοριακά συστήματα και τον ψηφιακό εξοπλισμό των ΑΕΙ, με στόχο την αποτελεσματική συλλογή και αξιοποίηση δεδομένων λειτουργίας τους.

Τέλος, η ΕΘΑΑΕ, το ΕΔΥΤΕ και τα Υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, συστήνουν ομάδα εργασίας για την κατάρτιση συνολικού θεσμικού πλαισίου αναφορικά με την Ηλεκτρονική Υπηρεσία ολοκληρωμένης διαχείρισης συγγραμμάτων, το Σύστημα κεντρικής Υποστήριξης της πρακτικής άσκησης φοιτητών ΑΕΙ, καθώς και την Ηλεκτρονική υπηρεσία για την ολοκληρωμένη διαχείριση νέων θέσεων διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Πληρωμένα τα έξοδα στέγασης φοιτητών σε ξενοδοχεία όπου δεν υπάρχουν κλίνες σε εστίες!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το Παν/μιο Κρήτης εκδίδει κι αυτό πλέον ψηφιακό πτυχίο – Για ποια πανεπιστήμια ισχύει!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΕΜΠ: Φοιτητική ομάδα κατέκτησε την 1η θέση σε διεθνή διαγωνισμό, δεν τους πιάνει κανείς!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Αιγαίου: Φοιτήτρια καταγγέλει την κακοποιητική συμπεριφορά ιδιοκτήτη εστιών στη Μυτιλήνη!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET