ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Καταλήψεις σε πολλά ΑΕΙ – «Επαναστατική γυμναστική» τις χαρακτηρίζει ο Υφ. Παιδείας!

Όσο πλησιάζει η ώρα της εφαρμογής του νομοσχεδίου, τόσο περισσότερες ανάλογες δράσεις θα έχουμε.

Neopolis Team

15 Απριλίου, 2021

Τα πανεπιστήμια μπορεί να μην έχουν ανοίξει ακόμα, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες έχει επιστρέψει σε αυτά η παρουσία φοιτητών, που στέκονται μπροστά στις Σχολές τους σαν ασπίδα απέναντι στο νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας.

Η θέση τους για τις αλλαγές που έρχονται στα ΑΕΙ ήταν ξεκάθαρη από το πρώτο λεπτό, πραγματοποιώντας διαμαρτυρίες εδώ και μήνες, σε μια προσπάθεια να ανατρέψουν τα σχέδια της κυβέρνησης για την ανώτατη εκπαίδευση. Και όσο περνάει ο καιρός και πλησιάζει η στιγμή εφαρμογής τους, τόσο πιο έντονες θα είναι και οι ενέργειες της ακαδημαϊκής κοινότητας (φοιτητών αλλά κι εκπαιδευτικών), στέλνοντας έτσι το δικό τους μήνυμα.

Εδώ και μερικά 24ωρα, μεγάλα ιδρύματα της χώρας βρίσκονται υπό κατάληψη, όπως ΕΜΠ, ΑΠΘ, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΠΑΠΕΙ και ΠΑΜΑΚ, με τα αιτήματα των φοιτητικών συλλόγων να εστιάζουν στη μη είσοδο της αστυνομίας στα ΑΕΙ, αλλά και στην άμεση κι ασφαλή επιστροφή των φοιτητών σε αυτά.

Οι Σχολές έχουν γεμίσει με πανό και συνθήματα, ενώ μεγάλη είναι η συμμετοχή των ΦΣ, αφού στο ΑΠΘ συγκεκριμένα, στις κινητοποιήσεις έχουν λάβει μέρος 15 συνολικά, μεταξύ των οποίων του Τμήματος Γεωπονίας, Νομικής, Πολιτικών Μηχανικών, Χωροταξίας και Ανάπτυξης, Δασολογίας, Πληροφορικής, Ιστορικού – Αρχαιολογικού, Γαλλικού, Φιλολογικού, Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής, Ιατρικής, ΤΕΦΑΑ, Αγγλικού και του ΣΟΦΕΘ. Το μήνυμά τους:

Η καταστολή δε θα περάσει. Στα όνειρα των φοιτητών και του λαού δε χωράει η βία και η καταστολή.

Σχετικά με το ΕΜΠ, την Παρασκευή 9 Απριλίου έγινε συντονισμός φοιτητικών συλλόγων και συλλόγων εργαζομένων στον αποκλεισμό της Πολυτεχνειούπολης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ενώ σε συμβολικό αποκλεισμό και της Πολυτεχνειούπολης στου Ζωγράφου προχώρησαν πριν λίγες ημέρες φοιτητές και εργαζόμενοι του πανεπιστημίου.

Στο Πανεπιστήμιο Πάτρας από την άλλη, το πρωί της Τρίτης ξεκίνησε ο τριήμερος αποκλεισμός της Πρυτανείας, με προγραμματισμένες δράσεις στο χώρο του πανεπιστημίου, ενώ έχει προγραμματιστεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για σήμερα 15/04, στις 18.00 στην Πλατεία Γεωργίου.

Για τη σημερινή μέρα έχουν προγραμματιστεί πορείες και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας (με ορισμένες να έχουν ήδη πραγματοποιηθεί), όπως Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Ρέθυμνο και Καβάλα.

Από την πλευρά της η κυβέρνησης, και συγκεκριμένα ο Υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, απαντά πως οι παραπάνω δράσεις είναι μια «επαναστατική γυμναστική». Όπως υποστήριξε, «υπήρξε μια επαναστατική γυμναστική τις τελευταίες μέρες, η οποία ξεκίνησε από το Μετσόβιο και συνεχίστηκε στο Αριστοτέλειο, μετά στο πανεπιστήμιο της Πάτρας, όπως και στο πανεπιστήμιο Πειραιώς. Μια μικρή ομάδα ατόμων, κάποιοι από αυτούς μπορεί να ήταν φοιτητές και κάποιοι μπορεί να μην ήταν, οι οποίοι απέκλεισαν την πρόσβαση στα ιδρύματα. Είχαμε και καταλήψεις, στο Μετσόβιο πρέπει να έχουν γίνει κάποιες ζημιές. Αυτό γίνεται για την αστυνόμευση στα πανεπιστήμια».

Στη συνέχεια, συμπλήρωσε πως πρόκειται για κινητοποιήσεις πανεπιστημίων που δε θα μπει καν η αστυνομία και άρα στόχος είναι απλώς η δημιουργία εντάσεων.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Ιωαννίνων: Μειώνονται συνεχώς οι φοιτητές – Πάνω από 1000 οι κενές θέσεις φέτος!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πάντειο ο 66χρονος που συνελήφθη για εμπρησμό στη Βάρη!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Εσωτερικό Erasmus: Ξεκινά από το νέο ακαδημαϊκό έτος το πρόγραμμα κινητικότητας φοιτητών!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Χιλιάδες οι κενές θέσεις στα ΑΕΙ – Ανησυχία για την ερήμωση των περιφερειακών παν/μίων!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET