Όραση, ακοή, αφή, όσφρηση και γεύση είναι οι πέντε αισθήσεις που όλοι μάθαμε στο νηπιαγωγείο. Ωστόσο, ερευνητές ισχυρίζονται πως βρήκαν και μία έκτη αίσθηση, η οποία εξηγεί γιατί κάποιοι υδατάνθρακες όπως οι πατάτες, τα μακαρόνια και το ψωμί είναι τόσο ακαταμάχητοι.
Πιο συγκεκριμένα, η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Όρεγκον, ανακάλυψε πως η γλώσσα μπορεί να προσδιορίσει τους υδατάνθρακες πριν τη διάσπαση των σακχάρων. Ακόμα και όταν «μπλόκαραν» τους υποδοχείς επί της γλώσσας, που είναι υπεύθυνοι για την ανίχνευση γλυκών γεύσεων, οι εθελοντές μπορούσαν να προσδιορίσουν την αμυλούχα γεύση.
Οι ερευνητές ελπίζουν τώρα να ανακαλύψουν τους ειδικούς υποδοχείς αμύλου που βρίσκονται στη γλώσσα μας για να αποδείξουν την θεωρία τους.
«Πιστεύω πως αυτός είναι ο λόγος που οι άνθρωποι προτιμούν σύνθετους υδατάνθρακες», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης Juyum Lim στο New Scientist.
«Η σοκολάτα έχει υπέροχη γεύση αλλά για λίγο. Αν σας προσφέρουν σοκολάτα και ψωμί, πιθανότατα θα φάτε ένα μικρό μέρος σοκολάτας και θα καταναλώσετε περισσότερο ψωμί», προσθέτει.